Pestisit Atlası yayımlandı: Türkiye’de tarımsal gıdaların yüzde 49’unda pestisit kalıntısı tespit edildi
Spread the love

Heinrich Böll Stiftung Derneği, tarımda kullanılan zehirli kimyasallarla ilgili ‘Pestisit Atlası’ hazırladı: Dünyada her yıl yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşanıyor, 11 bin kişi bu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybediyor.

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan “Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası”’na göre sınırlamalara, bilim insanlarının uyarılarına rağmen tarım kimyasalı pestisitin kullanımı dünyada rekor seviyelere çıktı.

Dünya çapında yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor. Türkiye’de 1990 yılında yaklaşık 30 bin ton civarında kullanılan pestisitler iki kat artış göstererek 2018 yıllında 60 bin tona ulaştı. 2020 yılında ise bu oran 54 bin ton oldu.

Türkiyede’de pestisit miktarının yaklaşık yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da kullanılıyor. Antalya’da 2020 yılında hektar başına pestisit kullanımı yaklaşık 14 kg, Manisa’da 9 kg seviyesinde.

Pestisitler yaşamı yok ediyor

Pestisit Atlası’nın Türkiye’ye dair bilgilerini oluşturan ve bilimsel okumaları yapan gıda mühendisi Bülent Şık, pestisitin sağlığa ve ekosisteme etkilerinin uzun zamandır bilinmesine rağmen pestisit kullanımının bütün dünyada artış gösterdiğine belirtiyor. Türkiye’de pestisitin ağırlıklı olarak insan sağlığı çerçevesinde tartışıldığına değinen Şık, pestisit ve kalıntılarından en fazla çocukların etkilendiğini belirtti. Türkiye nüfusunun yüzde 26,5’ini çocukların oluşturduğunu kaydeden Şık, 23 milyon çocuğun pestisit tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Pestisit Atlası’na göre her yıl dünyada yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşanırken, her yıl 11 bin kişi doğrudan bu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybediyor.

Ekosisteme zarar veriyor

Türkiye’de 2019 yılında yapılan bir çalışmada analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49’unda sucul canlılar, arılar, su yosunları ve faydalı böcekler açısından çok zararlı olan, yüzde 42’sinde ise doğal hayatta biyolojik birikime neden olan ve toksik etkisi uzun süre kalıcı olan pestisitlerin kalıntısı tespit edildi. Türkiye’de 2013 ve 2014 yıllarında yapılan bir araştırmada analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 85’inde birden fazla sayıda pestisit kalıntısı bulundu.

Canlı yaşamını ve çevre sağlığını kötü etkileyen pestisit biyoçeşitliliği tehlikeye sokuyor, toprak, su ve havada kalıcı ya da uzun dönemli toksik kirlenmeye yol açıyor.

politeknik.org.tr


Spread the love