İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) çalışanların sağlığını tehdit eden gıda zehirlenmeleri konusundaki raporunu açıkladı: Ülkede son 9 ayda en az 11 bin 649 kişi gıdadan zehirlendi, 6 kişi yaşamını yitirdi, zehirlenmelerin yüzde 70’i işyerlerinde.
İSİG Meclisi, ülkede yaşanan gıda zehirlenmeleri konusunda veriler yayımladı. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 70’inin işyerlerinde yaşandığını tespit eden İSİG Meclisi, son dokuz ayda 8177 işyerinde 7 bin 955 işçinin, sağlıksız gıda nedeniyle zehirlendiğini açıkladı. Ülke genelinde ise 9 aylık periyotta toplam 57 vakada en az 11 bin 649 kişi gıda zehirlenmesi yaşadı, 6 kişi yaşamını yitirdi.
Rapora göre, zehirlenme vakalarının yüzde 91’i özel şirketler tarafından temin edilen gıdalardan kaynaklanırken ve yüzde 9’unun dışarıdan temin edildiği belirtildi.
Kamuda da oran az değil
2018’in ilk dokuz ayında kamu kurumlarındaki zehirlenme vakalarında ise 1692 kişi zehirlendi. Vakalar, üniversite yemekhaneleri, yurtlar, kışla ve diğer kurumlarda meydana geldi.
Taşeron sistemi ve kar hırsı zehirliyor
İşyerlerinde çalışanların sağlıklı yemek hakkının gasp edildiğini belirten İSİG Meclisi taşeron hizmet olarak alınan ve kontrolsüz üretim, dağıtım aşamalarından geçerek kimyasal madde veya maddeler bulaşan gıdaların çalışanaları zehirlediğini belirtti.
İSİG Meclisi ayrıca, bir işçi ve ailesinin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gıdaya erişim hakkının düşük ücretler ve ücret adaletsizliği nedeniyle gasp edildiğini, işyerlerindeki sağlıksız gıdalarla da bunun derinleştiğini vurguladı..
politeknik.org.tr