Zorunlu BES’te ikinci kademe 1 Nisan’da başlıyor

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), ikinci kademe başlıyor. Çalışan sayısı 1000’den az 250 ve üzeri olan işyerleri ve kamu çalışanlarının tamamı 1 Nisan’da Zorunlu BES’e dahil edilecek. Zorunlu BES’e 1 Ocak tarihinde ilk kademede dahil edilen 1,8 milyon çalışanın, 974 bini (%54) sistemden sistemden çıktı.

Çalışanların zorunlu dahil edildiği ve ücretlerinden kesintiler yaparak ‘birikim, tasarruf’ adıyla sermayeye kaynak aktarımı yapan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ikinci kademe 1 Nisan’da başlıyor. İşyerindeki çalışan sayılarına göre kademeli uygulanan Zorunlu BES’e 1 Nisan’da çalışan sayısı 1000’den az, 250 ve üzeri olan işyerleri ve kamu çalışanlarının tamamını dahil edilecek. 2,5 milyon kamu çalışanı ve 1,5 milyon özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon kişi sisteme zorla eklenmiş olacak.

Zorunlu BES düzenlemesi, çalışanlardan gelecek tepkileri azaltmak adına kademelendirilmişti.

İlk kademede sisteme dahil edilen çalışanların %54’ü sistemden çıktı
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ilk kademede 1 Ocak itibarıyla dahil edilen 1,8 milyon çalışanın 974 bini sistemden kayıpsız ayrılma süresi olan 2 ay içinde sistemden çıktı. Çalışanların %54’ü sigorta şirketlerine, sermayeye kaynak aktarımı yapan zorunlu ücret kesintisine son #Hayır demiş oldu.

Çalışanlar Zorunlu BES’e #Hayır dedi: %54 sistemden çıktı

Zorunlu BES nedir?
Zorunlu BES uygulamasıyla birlikte çalışanlardan her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt kazancın %3’ü kadar kesinti yapılıyor. Örneğin mühendis asgari ücreti alan bir çalışan, aylık 105 TL ödeme yapıp, 56 yaş ve 10 yıl koşulunu tamamladığında, devlet katkısı ile beraber ancak ve ancak 130-140 TL bir ücret alabiliyor. Yalnızca, sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin tamamını bir defada alıp sistemden ayrılabiliyor.

Politeknik ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nedir, ne değildir?’ Broşürü

Kayıpsız çıkmak için süre 2 ay
Zorunlu BES’ten kayıpsız ayrılmak için, sisteme dahil edilme tebligatı çalışana ulaştıktan sonra 2 ay içinde işverene ya da BES şirketine başvurarak sistemden kayıpsız çıkılabilecek. İlk 2 ay içinde çıkılmazsa, daha sonra yapılacak çıkma talepleri hak kayıplarına neden olacak, çalışanlardan yapılan kesintilerin tamamı geri alınamayacak.

Mühendisler: Soyguna dur de, #BES’tenÇık
Zorunlu BES düzenlemesini meslektaşlarına, çalışma arkadaşlarına anlatan ve sistemin getirdiği kayıplara dur demek için #BES’tenÇIK çağrısını yaygınlaştırmaya çalışan Politeknik üyesi mühendisler video yayınlamıştı.

Yine bu süreçte açılan bestencik.com web adresi de Zorunlu BES ile ilgili tüm ayrıntıları bir araya getiriyor.

politeknik.org.tr