Krizin faturası çalışanlara: BES soygununda 3 yıl kalma zorunluluğu
Spread the love

Saray rejimi ekonomik krizin faturasını çalışanlara kesmeye devam ediyor. Açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) 3 yıl zorunlu katılımını öngörüyor.

Maaşlardan zorunlu ücret kesintileri yapılarak ‘tasarruf’ adıyla patronlara kaynak aktarımı için başlatılan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ekonomik krizle birlikte katmerli hale getiriliyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, “YEP’te otomatik BES zorunlu oluyor” başlığıyla yayımlanan yazısında Zorunlu BES’e katılımın 3 yıl zorunlu olmasının planlandığını yazdı.

“BES’ten 3 yıl boyunca kimse çıkamayacak!”

Doğan, 2017 yılında uygulaması başlayan ve çalışanların 2 ay içinde çıkılabildiği Zorunlu BES’ten %60 oranında kaçış yaşandığını bu nedenle Yeni Ekonomik Program’da BES’in 3 yıl zorunlu olacağını ve 3 yıl içinde sistemden kimsenin çıkamayacağını ifade etti.

ZORUNLU BES’TE ÇARPICI TABLO: ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN %62’Sİ SİSTEMDEN ÇIKTI
Zorunlu BES nedir?
Zorunlu BES uygulamasıyla birlikte çalışanlardan her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt kazancın %3’ü kadar kesinti yapılıyor. Örneğin mühendis asgari ücreti alan bir çalışan, aylık 105 TL ödeme yapıp, 56 yaş ve 10 yıl koşulunu tamamladığında, devlet katkısı ile beraber ancak ve ancak 130-140 TL bir ücret alabiliyor. Yalnızca, sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin tamamını bir defada alıp sistemden ayrılabiliyor.

Politeknik ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nedir, ne değildir?’ Broşürü

Zorunlu BES ile ilgili tüm ayrıntılar bestencik.com web adresinde bulunabiliyor.

politeknik.org.tr


Spread the love