Çalışanlar Zorunlu BES’e #Hayır dedi: %54 sistemden çıktı

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) 1 Ocak itibarıyla dahil edilen 1,8 milyon çalışanın 974 bini sistemden kayıpsız ayrılma süresi olan 2 ay içinde sistemden çıktı. Çalışanların %54’ü sigorta şirketlerine, sermayeye kaynak aktarımı yapan zorunlu ücret kesintisine son #Hayır demiş oldu.

Çalışma yaşamında 1 Ocak 2017’den itibaren işyerlerindeki çalışan sayısına göre kademeli olarak uygulanmaya başlanan ve maaşlardan kesintiler yapan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilen çalışanların %54’ü sistemden çıktı. İlk kademede 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerde uygulanmaya başlanan Zorunlu BES’e dahil edilen 1.8 milyon kişiden 974 bini sistemi terketti. Kayıpsız olarak sistemden çıkmak için belirlenen 2 aylık süre içinde Zorunlu BES’e #Hayır diyerek sistemden çıkan çalışanlar kesintilerini geri alacaklar.

Zorunlu BES’e dahil edilen 25-44 yaş arası olanların yüzde 60’a yakını sistemden ayrılırken, 25 yaş altı çalışanların yüzde 41’i sistemden çıktı.

İkinci kademe 1 Nisan’da başlıyor
Sisteme ikinci kademede 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren kamu çalışanları, 1000’den az 250 ve üzeri çalışanı olan işyerleri dahil edilecek.

Zorunlu BES nedir?
Zorunlu BES uygulamasıyla birlikte çalışanlardan her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt kazancımızdan %3 kesinti yapılıyor. Örneğin mühendis asgari ücreti alan bir çalışan, aylık 105 TL ödeme yapıp, 56 yaş ve 10 yıl koşulunu tamamladığında, devlet katkısı ile beraber ancak ve ancak 130-140 TL bir ücret alabiliyor. Tabi, paraların biriktiği “Fon”un başına bir şey gelmemesi durumunda. Yalnızca, sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin tamamını bir defada alıp sistemden ayrılabiliyor. Zorunlu BES’in yaratacağı hak gaspına dur demek için sisteme dahil edildikten 2 ay içinde çıkmak gerekiyor.

Politeknik ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nedir, ne değildir?’ Broşürü

Mühendislerden meslektaşlarına #BES’tenÇık çağrısı
Zorunlu BES yasası gündeme geldiğinden bu yana uygulamanın yaratacağı hak gasplarını anlatan, ZorunluBES mücadelesini meslektaşlarına, çalışma arkadaşlarına yaygınlaştırmaya çalışan Politeknik üyesi mühendisler, bu süreçte bir de video yayınladı.

politeknik.org.tr