TMMOB’den odalara yazı: ‘Asgari ücret çalışmaları yapılmalı’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TMMOB’ye bağlı odalara bir yazı göndererek mühendis, mimar, şehir plancıları asgari ücreti ile ilgili çalışmalara değindi.

TMMOB YK Başkanı Emin Koramaz 2017 yılı mühendis asgari ücretinin belirlenmesinin ardından üyelere iletilmek üzere TMMOB’ye bağlı odalara yazı göndererek üyelerin odalarıyla iletişime geçmeleri çağrısında bulundu. Yazıda odalara asgari ücretle ilgili çalışmalar yapması tavsiyesi de var. TMMOB 2017 yılı mühendis, mimar, şehir plancıları asgari ücretini 3500 TL brüt olarak belirlemişti. Koramaz gönderdiği yazıda asgari ücretle ilgili SGK ile yapılan protokolün niteliğine değinerek, üyelerin bilgilendirilmesi, asgari ücretin altında çalıştırılan üyeler için odaların başvuru merkezi olmasına vurgu yaptı.

TMMOB 2017 yılı mühendis asgari ücretini belirledi

Mühendis kodu mu oda üyeliği mi?
Emin Koramaz SGK ile yapılan protokol kapsamında, SGK’nın meslek kodlarını dikkate alarak denetimler yapacağını ifade ediyor.

Meslek kodu dışında çalıştırılan mühendis, mimar, şehir plancıları için ise oda üyeliği meslek kodu niteliğinde. Meslek kodu dışında çalıştırılan ve mühendis asgari ücretinin altında ücret alan üyeler doğrudan odalarına başvurabilir.

TMMOB sürece dahil olmalı
TMMOB YK Başkanı Koramaz’ın odalara gönderdiği yazı mühendislerin asgari ücret hakkında bilgilendirilmesi ve odaların asgari ücretle ilgili çalışma yapması için tavsiye niteliğinde. Belirlenen asgari ücretin mühendis, mimar, şehir plancılarının çalışma hayatında en alt sınır ücreti olarak yaşama geçmesi için çalışma programına ihtiyaç var. TMMOB bünyesinde ‘asgari ücret birimi’nin kurulması ve odaların yapacağı çalışmaların TMMOB’le birlikte sürdürülmesi büyük önem taşıyor.

Odalara gönderilen yazının tamamı şöyle:
‘Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı Üyelerimiz;

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzaladığı protokol ile üyelerinin verdikleri profesyonel hizmetin temel karşılığı olan asgari ücreti belirliyor. İlk kez 2013 yılında hayata geçirdiğimiz bu protokol gereğince, her yılın son ayında asgari ücreti yeniden gözden geçiriyor ve güncelliyoruz.

Bu protokol, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı üyelerimizin sundukları profesyonel hizmetler karşılığında, Birliğimizin belirlediği ücretin altında çalıştırılmasının önüne geçmek için yapılmaktadır. Bu sayede düşük ücretle çalıştırılma ve eksik SGK bildirimlerini engelleyebilecek bir çerçeve çizilmektedir.

TMMOB’nin SGK ile karşılıklı mutabakata vararak imzaladığı bu protokolün amacı: “Sosyal güvenliğin toplumun tüm bireyleri için temel bir hak olduğu gerçeğinden hareketle, sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK’ya eksik bildirimini önlemek, sosyal güvenlik kavramının temel bir hak olduğunun toplumumun tüm bireyleri tarafından bilinmesini ve bu hakkı koruyan kurumların tanıtılmasını sağlamak, vatandaşlarımızı yeni düzenlemeler ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasını sağlamak amacıyla işbirliği yapılması”dır.

Protokol 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 100. maddesi ile 16.05.2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun 13. maddesinin (g) bendi ve 14. maddesinin (d) bendine dayanmaktadır.

Birliğimize bağlı 24 Odamız ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar soncunda 2017 yılında mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücret brüt 3500 lira olarak belirlendi.

İmzalanan protokole göre Sosyal Güvenlik Kurumu, prim bedelleri üzerinden yapacağı denetimde, meslek kodlarını dikkate alacak ve brüt 3500 TL’nin altında ücretle mühendis, mimar, şehir plancısı çalıştırıldığını tespit ettiği işyerlerine asgari ücret bildiriminde bulunacak ve gereğinin yapılmasını sağlayacaktır.

Çalışma yaşamında kazanılan her hak gibi, asgari ücret hakkı da üyelerimizin çalışma yaşamında aldıkları ücretin alt sınır çizgisidir. Bu sınırın kesinleşmesi ve artırılması, ancak üyelerimiz ve odalarımızla birlikte yürütülecek bütünlüklü bir mücadele ile sağlanabilecektir. Bu bağlamda odalarımıza ve üyelerimize büyük sorumluluk düşmektedir.

Üyelerimizin odalarıyla irtibat halinde olması, güncel bilgilerini kontrol ederek gerektiği takdirde odalarımıza bildirimde bulunması asgari ücret mücadelesinin sürdürülmesini ve ilerletilmesini sağlayacaktır.

Odalarımız insanca bir yaşam için tespit edilen minimum ücret olan asgari ücretin duyurusunu yaygın olarak yapmalı ve tüm üyelerimize ulaşmasını sağlamalı; sistemin sağlıklı işlemesi için üyelerimizden gelen bildirimlerle ve yaptıkları çalışmalarla belirledikleri eksik prim yatıran işyerlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeli ve bu bildirimin yapıldığı bilgisini ilgili işyerlerine iletmelidir.

Sevgili Üyelerimiz,

Mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak bizler, son dönemde hayata geçirilen kiralık işçi yasası, uluslararası iş gücü kanunu gibi yasalarla giderek yaygınlaşan taşeronlaştırma ve güvencesizleştirme ile ağır saldırılara maruz kalmaktayız. Asgari ücret mücadelesi, bu saldırılara karşı dayanışma içinde yürütmemiz gereken bir çalışmadır.

Temel özlük haklarımızın elimizden alınmasına, güvencesiz çalışmaya, meslek alanımız dışında çalıştırılmamıza ya da çalışıyor gösterilmemize ve yarınlarımızın güvencesi SGK primlerimizin eksik yatırılmasına karşı birlikte mücadele edelim!

Emin Koramaz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı’

 

politeknik.org.tr