Çevre mühendisleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çesme Sheraton Oteli’nde düzenlediği ‘çevre görevlisi’ eğitim programını protesto etti.
Çevre mühendisleri, güvencesizleştirme ve meslek ünvanı yok etme anlamına gelen “çevre görevlisi” düzenlemesine karşı mücadelesini sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çesme Sheraton Oteli’de düzenlediği ‘çevre görevlisi’ eğitim programı TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından protesto edildi. Çevre mühendisleri, eğitimin yapılacağı otel önünde bildiri ve kokart dağıttı. Çevre mühendisleri daha sonra burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Çevre görevlisi değil çevre mühendisiyiz” pankartı arkasında yapılan açıklamaya eğitime katılanlar da alkışlarla destek verdi. Eylem otel görevlilerinin engellemelerine rağmen devam etti.
Güvencemiz yok edilmeye çalışılıyor
Çevre mühendisleri, yapılan basın açıklamasında çalışma yaşamında güvencesizlik anlamına gelen ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle TÜÇEV adlı kurum tarafından yüksek ücretler-sınırlı kontenjanla piyasalaştırılmış bir eğitim sürecini mecbur kılan kanunun ilgili maddesinin kaldırılmasını derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.
‘Eğitim ücreti adı altında haraç’
Yapılan basın açıklamasında Bakanlığın yaptığı mevzuat değişikliği ve eğitimlere ilişkin bilgi verilerek “Meslek alanımıza yapılan bu saldırıyı, eğitim ücreti adı altında alınan haracı kesinlikle kabul etmiyoruz” denildi. Çeşme’de yapılacak eğitimlerle ilgili de bilgi verilerek “Eğitim tarihinden kısa bir süre önce yapılan duyuruda günlük eğitim bedelinin 50 TL, otel konaklama ücretinin günlük 290 TL ve konaklamalı paket bedelinin 1160 TL olduğu belirtilmektedir. Bu sefer vakıf aracılığı ile değil de organizasyon firması aracılığı ile gerçekleştirilen eğitimde yalnızca eğitime katılarak belge almak isteyen meslektaşlarımıza organizasyon firması tarafından konaklamanın zorunlu olduğu belirtilmiştir. İzmir’de, Çeşme’de oturan meslektaşlarımız bile yüksek ücretler ödeyerek otellerde konaklama zorunda bırakılmışlardır. 2014 yılı içerisinde yapılan eğitimlerin tamamında farklı ücretlendirme uygulanması bu ticaretin de bir göstergesidir” ifadeleri kullanıldı.
‘Çevre mühendisliği rantın parçası olarak kullanılıyor’
Çevre mühendisleri mesleklerine ve iş güvencelerine yapılan her türlü saldırıya karşı mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirtti. Açıklama “Ülkemizin doğal varlıklarının ve çevre yönetiminin koruyucusu yönlendiricisi olması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülkemizin çevre yönetimindeki en önemli problemlerin kaynağı olduğunu; çevrenin ekonomik kalkınma adı altında ranta kurban edildiği günümüzde çevre mühendisliğinin de bu rant sisteminin bir parçası olarak kullanılmasının yarattığı meslek gaspına; farklı disiplinlere 3-5 günlük eğitimlerle verilen belgeler sonucu ortaya çıkan çevresel risklere karşı mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz” sözleriyle sonlandırıldı.
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin açıklaması için tıklayınız
politeknik.org.tr