Zorunlu BES tutmadı, çalışanlar sistemden hızla çıkıyor

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkışlar başladı. 1 Ocak 2017 itibarıyla BES’e dahil edilen 39 bin banka emekçisinin 21 bini sistemden çıkma başvurusu yaptı. Sistemden kayıpsız ayrılmak için tanınan 2 aylık sürecin ilk iki haftasında çalışanların %55’i sistemden çıktı. Çalışanlar #BEStenÇık talebini bulundukları her alanda söylemeye devam ediyor.

Çalışanlardan otomatik kesintiler yapacak olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili veriler alınmaya başladı. 1 Ocak 2017’den itibaren işyerlerindeki çalışan sayılarına göre kademeli olarak başlatılan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden yoğun çıkışlar yaşanıyor. Finans işkolunda Zorunlu BES’e dahil edilen 39 bin banka emekçisinden 21 bini sistemden çıkış talebi oluşturdu. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) alınan veriler sisteme dahil edilen banka emekçilerinin %55’inin sistemden kayıpsız çıkma süresi olan 2 aylık sürenin ilk 2 haftasında sistemden çıktığını ortaya çıkardı. İlk kademede 1000’den fazla çalışanı olan 450 şirkette dahil olunan zorunlu BES’ten çıkanların toplan sayısına dair veriler yakın zamanda edinilecek.

Zorunlu BES, çalışanları nasıl etkiliyor?
Zorunlu BES uygulamasıyla birlikte çalışanlardan her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt kazancımızdan %3 kesinti yapılıyor. Örneğin mühendis asgari ücreti alan bir çalışan, aylık 105 TL ödeme yapıp, 56 yaş ve 10 yıl koşulunu tamamladığında, devlet katkısı ile beraber ancak ve ancak 130-140 TL bir ücret alabiliyor. Tabi, paraların biriktiği “Fon”un başına bir şey gelmemesi durumunda. Yalnızca, sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin tamamını bir defada alıp sistemden ayrılabiliyor. Zorunlu BES’in yaratacağı hak gaspına dur demek için sisteme dahil edildikten 2 ay içinde çıkmak gerekiyor.

Politeknik ‘Zorunlu BES nedir, ne değildir?’ broşürü

#BEStenÇık
Çalışanlar düzenlemenin hayata geçmeye başladığı 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren #BEStenÇık talebini yaygınlaştırmaya devam ediyor. İşyerlerinde duyanlar duymayanlara aktarıyor, BES soygunundan çıkışlar örgütleniyor. Politeknik’in 12 Ocak akşamı başlattığı #BEStenÇık etiketli sosyal medya eyleminde de binlerce tweet atıldı, konu ülke gündemine girdi. Konuyla ilgili atılan bazı tweetler şöyleydi:

politeknik.org.tr