Beşiktaş’ın yapımına devam edilen stadı Vodafone Arena’da 2014 yılında bir işçinin asansör boşluğuna düşerek yaralanmasına ilişkin iş kazasından beş ay önce iş güvenliği uzmanının ‘Merdiven, asansör ve şaft boşluklarında düşmeye karşı korkuluklar yapılsın’ uyarısını yazdığı tutanağa ulaşıldı. Kazayla ilgili açılan davada 2’si mühendis 3 kişi yargılanıyor.
Beşiktaş Vodafone Arena Stadı’nın inşasını üstlenen BJK Beşiktaş İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi’ne bağlı olarak taşeron hizmet veren Ortadoğu Birlik İnşaat’ın çalışanı Ali Babuca’nun 8 Eylül 2014’te uykudan kaldırılarak, iş başı yaptırıldığı ve beton dökümü çalışmasına giderken üçüncü kattan yere düşerek, zemine çakıldığı iş kazasında iş güvenliği uzmanı Paşa Kaya’nın kaza öncesi tuttuğu tutanağına ulaşıldı. Kaya; işçi Babuca’nın düştüğü asansör boşluklarına korkuluk konması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Mühendisler yargılanıyor
İş kazasıyla ilgili açılan davada bilirkişi; Tutanağın gerekliliklerini yerini getirmeyen taşeron şirket sahibi Kaşif Gündoğdu ve inşaat mühendisi Ali Keskinel’in asli ve asıl işveren Beşiktaş İnşaat’ın şantiye sorumlusu Yusuf Zafer Eren’in ise tali sorumlu olduğunu ifade etti. Şüpheli Keskinel ifadesinde, işçilerin zamansız çalıştırılmadığını, gece çalışanların gündüz dinlendiğini, hiç kimsenin bu iş için uyandırılmadığını belirtti. Eren de “Gece çalışmalarında bazen bu tür şeylerin olduğunu” söyledi.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri maliyet kalemi sayılmaya devam ediyor
İş güvenliği uzmanı Paşa Kaya’nın 18 Nisan ve 16 Mayıs 2014’te yazmış olduğu iki tutanakta Vodafone Arena’nın inşaatının saha kontrollerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehdit eden tehlikeler ve önlemleri sıraladı. Kaya’nın tutanağı şöyle;
* Tüm çalışanlar emniyet kemeri takacaklar
* Döşeme kenarlarında merdiven, asansör ve şaft boşluklarında düşmeye karşı korkuluklar yapılacak
* Emniyet kemeri bağlama noktası kısıtlı olan bölgelere hayat bağı (ipi) çekilecek, emniyet kemeri buna bağlanacak
* Yukarıdan sarkıtılan hayat bağı, emniyet kemer bağlantıları kaymaz bağlantı aparatıyla yapılacak
* Personel kişisel koruyucu donanımları tam olarak işe başlayacak, formenler ve ustabaşları bu konuda sorumlu olacaklar
* Personel SGK girişi yapılmış, sağlık raporu almış, yüksekte çalışanlar yüksekte çalışabilir raporu alacak olup iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerini almış olmalı.
Bu tutanağa rağmen eksiklikler giderilmedi, iş kazası yaşandı.
Mühendisler ölüyor, yargılanıyor; mesleki sorumluluklar yerine getirilmeli
Çalışma yaşamında iş cinayetleri, iş kazaları artarak devam ederken mühendisler, iş güvenliği uzmanı mühendisler ölmeye, yargılanmaya devam ediyor. Soma katliamında ölen 301 işçiden 5 mühendisti. 4’ü tutuklu, 28 mühendiste yargılanıyor. Ankara’da Sinpaş’a ait inşaatta işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarını sağlamakla sorumlu iş güvenliği uzmanı Cihan Ünal iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti. Kartal’da 2015 yılında inşaat iskelesi çöktü, üç işçi hayatını kaybetti, soruşturma sonucu tekstil mühendisi iş güvenliği uzmanı tutuklandı. Geçtiğimiz aylarda İstanbul Esenyurt’ta Fi Side projesi inşaatında kontrolleri yapılmadan çalıştırılan ve 24. kattan zemine çakılan asansörde 3 işçi hayatını kaybetmiş, bir gün önce işe giren iş güvenliği uzmanı Özge Erdoğan gözaltına alınmıştı.
Soma’dan Torunlar’a, Vodafone Arena’ya; mühendisler, iş güvenliği uzmanları güvenceli iş mücadelesinin bileşeni olmalıdır
Soma’da, Ermenek’te, Torunlar’da, Esenyurt’ta, Vodafone Arena’da ve diğer iş kazalarında, iş cinayetlerinde olduğu gibi; işçi sağlığı ve iş güvenliği kadük hale getirilmiş yasalara, alınmayan önlemlere, yapılmayan denetimlere teslim edilmiş durumdadır. “Günah keçisi” ilan etme şeklinde yürütülen soruşturmalar bir kez daha gösteriyor ki “işçi sağlığı ve iş güvenliği”ni sağlamak üzere iş güvenliği uzmanlığı yapan mühendisler ve çalışma ortamında işi yürütmekle sorumlu mühendisler tüm yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeli, kendi gelecekleri ve çalışma arkadaşlarının gelecekleri için bu sorumlulukları sahiplenmeli, güvenceli/güvenli iş mücadelesinin bir parçası olmalıdır. Yaşanan tüm iş kazaları mühendislerin işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin de öznesi olduğunu göstermektedir.
Kaynak: Politeknik, Radikal