Tarihi yarımadada imarı engelleyen mahkeme kararına iptal

İstanbul’da tarihi yarımadada imarın önünü açacak, tarfik yoğunluğu yaratacak planların yürütmesini durduran mahkeme kararı kaldırıldı. 

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin, “Tarihi Yarımada Kentsel Tarihi, Kentsel Arkeolojik, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”na ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazı kabul etti.

Davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin itirazında mahkeme, uyuşmazlığın teknik nitelik arz ettiği gerekçesiyle bilirkişi heyetinin uzmanlık alanları itibariyle yeterli olamadığı sonucuna vardı. Yeni bir heyet oluşturularak yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesinden sonra düzenlenecek rapor doğrultusunda, yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar vermek üzere davalı idarelerin itirazını kabul etti.

Bilirkişiler değişti
Dava kapsamında bilirkişi heyetinde 2 şehir plancısı ile 1 mimar yer almıştı. Mahkeme kararına göre ulaşım uzmanı şehir plancısı, haritacı, sanat tarihçisi ve restorasyon uzmanı mimar bilirkişilerinin de katılımıyla yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulacak.

Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesince verilen kararın kaldırılmasına hükmederken, 7 günlük yasal süreyi aştığı gerekçesiyle davacı tarafın itirazını da reddetti.

Yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmek üzere oy birliğiyle dosyanın ilgili idare mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

Silüet korunmuyor
2.İdare Mahkemesi, eski İstanbul’un kalbi tarihi yarımadayı ilgilendiren Koruma Amaçlı Uygulama Planı’nın iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37’sine yürütmeyi durdurma, 7’sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 24 Nisan 2015’de verilen yürütmeyi durdurma kararının ana başlıkları arasında Avrasya Tünel Geçişinin bağlandığı Kennedy Caddesi, tarihi yarımada trafiğini yoğunlaştıracağı öngörülen ulaşım kararları, AVM ve otel yapılmasının önünü açan Topkapı İETT Garajı ve Kumkapı Balık halinin marina olmasına ilişkin planlar yer alıyordu.

23 Ağustos’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun şantiyesinde konuştuğu Avrasya Tüneli’ne ilişkin bilirkişi raporunda “Tarihi Yarımada’nın silüetinin korunması kaygısından çok, Avrasya Tüneli vasıtasıyla trafik akış hızının arttırılmasının amaçlandığı” tespitinde bulunulmuştu.

Kaynak: Politeknik, Sendika.Org