Beyaz yakalılar, finans işkolunda çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitiren çalışma arkadaşları için bu kez Garanti Bankası önündeydi: ”Çalışırken ölmek istemiyoruz”
Plaza Eylem Platformu, Garanti Bankası İstanbul 4. Levent Şubesi’nde çalışan 43 yaşındaki Ahmet Öncül’ün yaşamını yitirmesi üzerine, bankanın genel müdürlük binası önünde basın açıklaması yaptı. Plaza Eylem Platformu, finans işkolunda performans sistemi, sistematik mobbing altında güvencesiz biçimde çalışmak zorunda kalan binlerce beyaz yakalının sağlığının, yaşamının tehdit edildiğini belirtti.
Birçok bankada olduğu gibi Garanti Bankası’nda da çalışanların, yüksek karlılık hedefinin altında bırakıldığını belirten beyaz yakalılar her yıl birinci olmak için çalışan bankaların çalışanlarına stresli ve aşırı çalışma koşullarını dayattığını vurguladı.
‘Çalışırken ölmek istemiyoruz’
Plaza Eylem Platformu adına açıklamayı okuyan Melis Oflas ‘’Ahmet yaşasaydı banka yönetiminin karşı karşıya olduğu ekonomik stresle başedebilmesi için geri ödenmeme riski yüksek bile olsa daha çok kredi satmaya çalışacak, daha çok stres yaşayacaktı. Stresli çalışma ortamı, aşırı çalışma ve psikolojik baskı kalp krizi, beyin kanaması ve inme gibi sağlık risklerini artırıyor. Geçen yıl Ekim ayında Yapı Kredi çalışanı 43 yaşındaki Nadide Kısa beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiğinde maruz kaldığı mobbing ve aşırı çalışma gün yüzüne çıkmıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında Karadeniz Teknik Üniversitesi çalışanı Tufan Gül evinde ölü bulunmuş ve ölümünün yoğun çalışma temposuna katlanabilmek için aldığı ilaçların yan etkilerinden kaynaklandığı tespit edilmişti’’ ifadelerini kullandı.
Koşullarımız ‘kar’ endeksli belirlenemez, reddediyoruz
Çalışma koşullarına bağlı ölümlerin her geçen gün arttığını vurgulayan Plaza Eylem Platformu açıklamasında ‘İşyeri intiharları ve strese bağlı olduğu düşünülen sağlık kayıpları kader değil toplumsal sorunlardır. Plaza Eylem Platformu olarak işverenlerin kendi aralarındaki çatışmalara “ekonomi” adını vermelerini, çalışma koşullarının haklar yerine doğa olayı gibi gösterdikleri “ekonomiye” göre belirlenmesini, insanlığa aykırı çalışma koşullarını reddediyoruz. İnsanlık dışı hiçbir uygulama bireysel sözleşmelerle dayatılamaz. Kalp krizlerinin çalışanlar arasında huzursuzluk yaratması kuruntu değil yapısal bir hastalığın semptomudur. İşyerinde stres kaynaklı sağlık kayıpları gerçeklik olduğu sürece hiçbir “kalp krizini” ecel fermanı olarak görmeyecek ve işverenleri kendi çalışanlarının mutsuzluğundan sorumlu tutacağız’ dedi.
politeknik.org.tr