Kriz Teknik Elemanları da Vuruyor

Tüm dünyayı saran mali krizin faturasını tüm eme kçilerle birlikte teknik elemanlar da ödüyor. DÜnya çapında onbinlerce teknik eleman işten çıkartılırken, ülkemizde de işten çıkartılma furyasının başını teknik elemanlar çekiyor.
– Dünyanın önde gelen bilişim firması Sun Microsystems küresel düzeyde tüm çalışanlarının yüzde 18’i olan 5 ile 6 bin arasında değişen çalışanını işten çıkaracak. İşten çıkartmaların gelecek yıl yapılacağı açıklanırken Yazılım Başkanı Rich Green’in de görevinden istifa ettiğini bildirdi.
– İngiltere’nin en büyük telefon şirketi olan BT Group, 10 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkartma operasyonu yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak.
– HP, yaptığı açıklamada, bu yıl mayıs ayında 13,9 milyar dolara satın aldığı bilgi teknolojileri hizmet sağlayıcısı Electronic Data Systems (EDS) ile birleşme operasyonları kapsamında istihdamın yaklaşık yüzde 8’ine denk düşen 24 bin 600 kişinin işine üç yıl içinde son vereceğini bildirdi.
– Tüm dünyada özellikle metal ve otomotiv sektöründe çalışan on binlerce emekçi ise kriz gekeçesiyle kapının önüne konuldu.

Türk Telekom Krize Meydan Mı Okuyor?

Türk Telekom yönetimi ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada krize rağmen son bir yıl içerisinde yarıya yakını mühendis olan 3000 civarı teknik elemanı işe aldığını belirtti.
Aynı dönemde Türk Telekom’un mevcut çalışanlarına emekli olmaları için yüksek prim önerdiği ve bunun sonucunda bu yıl içerisinde 3 bin çalışanın emekli olduğu haberleri basında yer aldı. Türk Telekom özelleştirilirken 48 bin kişi olan istihdam şartına rağmen şu anda şirket bünyesinde 30 bin çalışan var. Peki Türk Telekom’un bu doldur-boşalt operasyonu ne anlama geliyor?
Bu konu aslında basit bir kaç gerçeğe dayanıyor. Birincisi şirkette işçi statüsünde çalışanlar sendika üyeleri, mühendis ve teknik elemanlar ise kapsam dışı personel olarak sendikaya üye olmaları engelleniyor. Bu konuda sendikanın da bir girişimde bulunduğu söylenemez.
Geçtiğimiz yıl yaşanan grev sürecinde de işçiler greve çıkarken üretilen hizmetin tamamı 12 bin civarında teknik elemana kalmış, şirket yönetimi de grevcilere gözdağı vermek için faaliyetleri aksama olmadan bu kadar çalışanla da sürdürebildiğini duyurmuştu.
Aslında şimdi yaşanan da grevi kırmak için ortaya atılan bu iddianın yerine getirilmesinden ibaret. yani Türk Telekom yönetimi bir yandan yüksek maaşlı-sendikalı işçilerinden’kurtulmaya’ bakarken diğer yandan ‘yeni mezun’ düşük ücretli-sendikasız teknik elemanların şirket bünyesindeki ağırlığını arttırıyor.
Peki teknik elemanlar ve onların örgütlerinin bu işsizlik ve güvencesizlik kıskacına yanıtları ne olacak. Bu sorunun yanıtı görmek için çok beklemeyeceğimiz günlerden geçiyoruz.

Politeknik.org.tr