Karabiga’daki termik santrale yürütmeyi durdurma
Spread the love

Cengiz Holding-Alarko ortaklığının Çanakkale Karabiga’da yapmak istediği termik santral projesinin ÇED Olumlu kararının yürütmesi durduruldu. Şirket, yargıdan çıkan ilk iptal kararı sonrasında projeyi 4 parçaya bölerek farklı yatırımlarmış gibi onay almaya çalışmıştı

Cenal Elektrik A.Ş’nin Çanakkale Karabiga’da kurmak istediği termik santral projesinin ÇED Olumlu kararının yürütmesi durduruldu. Birgün’den Doğu Eroğlu’nun haberine göre, Cengiz Holding ile Alarko ortaklığındaki şirket, yargıdan çıkan ilk iptal kararı sonrasında projeyi 4 parçaya bölerek onay almaya çalışmıştı.

Santralin tarım arazilerine, doğal yaşama, yerleşim yerlerine, insanlara ve denize yapacağı etkinin ÇED dosyasında yeteri kadar işlenmediğine ve kömürün boşaltılmasıyla ortaya çıkacak kirliliğin kamu sağlığını tehdit edebilecek boyutta olduğuna hükmeden Çanakkale İdare Mahkemesi, 30 Aralık 2013 tarihinde ÇED Olumlu kararını iptal etmişti.

Böl-parçala-onay al

Bu iptal kararı üzerine Cenal Elektrik, projeyi yönetmeliklere aykırı biçimde 4’e bölüp her bir projeyi Bakanlığa ayrı ayrı sundu. Farklı yatırımlarmış gibi, “CENAL Enerji Santrali, Limanı, Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı,” “CENAL Atık Depolama Sahası” projesi,” “CENAL Yeni Dolgu Alanı” ve “CENAL Enerji Santrali Deniz Yapıları” isimleriyle sunulan projeler hakkında Bakanlığın ÇED Olumlu veya ÇED Gerekli Değildir kararları alması üzerine Karabigalılar 4 ayrı dava açtı. 4 projeden biri olan “CENAL Atık Depolama Sahası” için verilen ÇED Olumlu kararının yürütmesini 3 Mart tarihinde durduran mahkeme, santralin ana projesinin yürütmesini de durdurdu.

Bakanlık kendi yönetmeliğine uymadı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ayrı yatırımlarmış gibi götürülen 4 projenin aslında bir termik santralde bulunması elzem üniteler olduğunun altını çizen mahkeme, termik santral için Bakanlığa ilk başvuru yapılan tarihte yürürlükte olan yönetmeliği Bakanlığa hatırlattı, kendi ÇED Yönetmeliği’ne uymadığını belirtti.

3 Mart’ta çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede onlarca kamyon ve kepçe gece-gündüz çalışmış, inşaatın durdurulması için Karabigalılar şikayette bulunmuştu. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise inşaat çalışmalarının termik santralin ÇED Olumlu kararı alan alt projeleriyle ilgili olduğunu ve hukuka aykırılık olmadığını belirtmişti. Uzmanlar ve Karabigalılar tarafından atık depolama alanı olarak kullanılacağı işaret edilen dev hafriyat alanı ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Belediye’nin yaptığı çevre yolu çalışmaları” olarak açıklanmıştı.

Kaynak: Sendika.Org


Spread the love