Emek ve meslek örgütlerinden Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nde eylem planına şerh

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi toplantısında ‘2014-2018 Politika Belgesi ve Eylem Planı’na ilişkin görüşlerini iletti, oylamaya katılmayarak toplantıdan ayrıldı.

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, işçi sağlığı iş güvenliği alanına ilişkin hazırlanan ve çeşitli hedefler içeren 2014-2018 Politika Belgesi ve Eylem Planı için 22 Aralık Pazartesi günü toplandı. Toplantıya TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Yürütme Kurulu Üyesi Fatma Çetintaş ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan katılarak eylem planına ilişkin hazırlanan değerlendirmeyi iletti. Emek ve meslek örgütü temsilcileri eylem planının yetersizliğini ifade ederek oylamaya katılmadan toplantıdan ayrıldı.

‘Konsey işlevi açısından yetersiz çalışıyor’

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin hazırladığı değerlendirmede Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nin çalışmasına ilişkin yetersizlikler ifade ediliyor. Konseyin 28 çalışma başlığının 17’sinin gündemde olmayışı, 2006-2008 ve 2009-2013 Eylem Planları’nda alınan kararların hayata geçmeyişi eleştiriliyor.

‘Eylem planında neden-sonuç ilişkisi yok’

2014-2018 Politika Belgesi ve Eylem Planı’na ilişkin ‘Hiçbir politika metninde, neden – sonuç ilişkisi göz önüne alınmadan, sadece sonuçlar üzerinden yapılacak bir çalışmanın başarıya ulaşma şansı yoktur. İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri ortadan kaldırılmadan bunların yarattığı sonuçların bitirilmesi veya azaltılması olanaklı değildir’ değerlendirmesiyle, hedeflerin neden sonuç ilişkisi gözetilmeden belirlendiği ifade ediliyor.

‘Eylem planı geri çekilsin’

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin hazırladığı değerlendirmede 2014-2018 Politika Belgesi ve Eylem Planı’nı için çalışma başlıkları önerilerek mevcut planın geri çekilmesi talep ediliyor.

Emek ve meslek örgütlerinin önerdiği başlıklar:

-Özelleştirmeler iptal edilmeli, madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödevans ile her türlü güvencesiz çalışma uygulamaları kaldırılmalıdır.

-İşçi sağlığı ve güvenliğinin ayrımsız tüm çalışanlar için bir hizmet değil,  bir hak olduğu ve çalışanların bu hakkına karşı tek muhatabın devlet olduğu kabul edilmelidir.

-Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve örgütlenme teşvik edilmelidir.

-6331 sayılı Kanunu’nun tüm çalışanları kapsaması için hükümetin sosyal sigorta hakkını SSGSS Kanunu ile kamu çalışanı emekçilere de tanıması ve kendi hesabına çalışanları ve diğer çalışanları istisna olarak kabul etmemesi gerekmektedir. Ayrıca kayıt dışı çalışanların da bir işyerinde ve işverenin sorumluluğunda iş kazası veya meslek hastalığı geçirebileceği gerçeği kabul edilmeli ve devletin denetim zafiyeti sonucu kayıt altına alınamayan işyerlerindeki mağduriyetlerin bedeli çalışanlara yüklenmemelidir.

-İşçi sağlığı ile iş güvenliğinin birbirini tamamladığı gerçeğinden hareketle, tüm çalışanlar insana yakışır norm ve standartta bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır. Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır.

– Bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulmalı, İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanlarının iş güvenceleri mutlaka sağlanmalı, ücretleri oluşturulacak bir fondan karşılanmalıdır. Bu meslek gruplarının eğitiminde TTB ve TMMOB yetkili kılınmalıdır. İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanlarının ilgili meslek odalarına üye olmadan çalışmalarına izin verilmemelidir.

-Yıllardır ihmal edilen meslek hastalıklarının önlenmesi, gerekli taramaların yapılması hastalıkların tespiti için yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir.

-Denetim raporları; şeffaf olmalı ve ilgili sendikalara, meslek odalarına iletilmelidir.

-İş Güvenliği ile ilgili mevzuat, uluslararası normlara uygun olarak gözden geçirilmelidir.

-Havza madenciliği hayata geçirilmelidir. Planlamalar ve uygulamalar bu doğrultuda yapılmalıdır.

-İş kazası sonrası kriz masası kurulmalı ve çalışmalar bu yapı ile yönetilmelidir.

-Koruyucu sağlık hizmetleri yerine tedavi edici sağlık hizmetlerine öncelik verilen uygulamalardan vazgeçilmeli, koruyucu sağlık hizmetleri geliştirilmelidir.

-Eşit katılımlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi kurulmalı ve bu çatı altında özerk-demokratik, mali yönden bağımsız bir İSG kurumu oluşturulması hedefi politika belgesi ve eylem planında yer almalıdır.

 

Kaynak: tmmob.org.tr, Politeknik