TMMOB Yönetim Kurulu Neriman Usta’nın, kendisine hakaret eden ve saldıran TMMOB’de ikinci başkanlık görevini sürdüren Zübera Akgöl’e karşı savcılığa yaptığı şikayeti ‘doğru bir yaklaşım olarak görülmediği’ kararını aldı.
TMMOB 43. Dönem Yönetim kurulu bir ayıba daha imza attı. Yönetim Kurulu, Elektrik Mühendisleri Odası’nın TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta’ya hakaret eden, üzerine yürüyerek sözlü saldırılarına devam eden İnşaat Mühendisleri Odası üyesi, TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Züber Akgöl’le ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunu son yönetim kurulu toplantısında gündeme aldı. TMMOB Yönetim Kurulu Neriman Usta’nın Züber Akgöl ile ilgili yaptığı suç duyurusunun ‘doğru bir yaklaşım olarak görülmediği’nin ifade edilmesine karar verdi.
TMMOB Yönetim Kurulu’nun karar niteliğinde olmayan kararı!
31.01.2015 tarihli 43. Dönem 12. TMMOB Yönetim Kurulu toplantısının 208 nolu kararının tam metni şu şekilde:
KARAR NO 208 : TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta’nın İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’na başvuru yaparak TMMOB 2. Başkanı Züber Akgöl’ün İMO Onur Kuruluna sevkini talep etmesi ile başlayan ancak sürecin gerek Oda Onur Kurulu ve gerekse TMMOB Yüksek Onur Kurulu nezdinde tamamlanmadığı bir durumda; TMMOB’nin özellikle 1970’lerden bu yana Türkiye tarihine not düştüğü, bağımsızlık, demokrasi, insan hakları, özgürlükler, emekten ve halktan yana tavrı ile bütünleştirdiği demokratik ve özgürlükçü kurumsal işleyiş yapısının ve her platformda savunduğumuz ilkelerinin yok sayılarak, birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyulduğu bu günlerde; Neriman Usta’nın Züber Akgöl hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasının Yönetim Kurulumuzca “doğru bir yaklaşım olarak görülmediği”nin ifade edilmesine (Neriman Usta’nın karşı oyuyla)
Onur kurulu süreçleri işletildi mi?
Hiçbir hukuka uymayan bu kararın gerekçeleri ise disiplin süreçleriyle ilgili bazı gerçekleri örtüyor. Neriman Usta 6 Eylül 2014 tarihli TMMOB yönetim kurulu toplantısında ve toplantı arasında Züber Akgöl’ün saldırılarına maruz kalmış, 11 Eylül 2014’te İMO’ya Akgöl hakkında disiplin kurulu süreçlerinin başlatılması talebiyle başvurmuştu. Konuyla ilgili olarak İMO Yönetim Kurulu 19 Eylül 2014 tarihli toplantısında soruşturmacı atama kararı ile birlikte Neriman Usta’nın konuyu TMMOB üyelerine duyurmasını suç sayarak Elektrik Mühendisleri Odası’na Neriman Usta hakkında disiplin süreçlerinin başlatılması için başvurma kararı almıştı. Neriman Usta İMO’nun bu kararının ardından, soruşturmacının kendisinin iafdesine başvurmaması, soruşturma süreciyle ilgili hiç bir bilgilendirme yapılmaması üzerine 2 ay 9 gün sonra, 28.11.2014 tarihinde Züber Akgöl hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur.
AKP’nin TMMOB Yasası’na karşı mücadelenin bir parçası TMMOB’de egemen olan bu anlayışa karşı mücadeleden geçiyor
TMMOB’e üye mühendis, mimar, şehir plancıları AKP’nin yağma ve talan politikaları sonucu değiştirmek istediği yeni TMMOB Yasası’na karşı mücadele ediyor. Bu mücadele emekten, doğadan insandan yana mücadeleleri büyüterek büyüyecek. TMMOB’de doğanın, kentlerin, emeğin yağma ve talanına karşı güçlü bir mücadeleyi açığa çıkarmak TMMOB’deki anti demokratik işleyişe, erkek egemen anlayışa karşı mücadele etmekten geçiyor.
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Politeknik Yönetim Kurulu Üyesi Neriman Usta, konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklamayı kısa zamanda paylaşacak.
politeknik.org.tr