Sendikalaştığı için işten çıkarılan mühendisler mücadelelerini anlattı – Söyleşi
Spread the love

Kafkas Pasta ve Şekerleme A.Ş. Bursa’da 280’i üretimde 120’si mağazalarda toplam 400 kişinin çalıştığı bir şirket. Sendikalılaşan işçilere dönük baskılar 27 Şubat’ta işten çıkarmalarla devam etti. Uzun yıllar tek Ar-Ge mühendisi olarak çalışan, son 3 aydır kalite bölümünde görev yapmakta olan Emine KUŞKU ve işçi Ömür ÇETİNER sendikalı oldukları için işten çıkarıldılar.

Kafkas’a bağlı Hürriyet Pasta İmalathanesi’nde ‘İstihdamı Zorunlu Personel’ kapsamında sorumlu müdür olarak çalışan gıda mühendisi Serpil Sertel DENİZ de 28 Şubat’ta işten çıkarıldı. Bu işten çıkarmalar üzerine işçiler fabrika ve imalathanelerde mühendislerin işe geri alınması için  üretimi durdurdular. Bu direnişin bir parçası olan, mühendislerin de amiri pozisyonunda olan pasta ve unlu mamüller üretim sorumlusu Yılmaz TEKİN de 2 Mart’ta işten çıkarıldı.

Şirket yönetiminin değişmesiyle baskıya, aşağılanmaya maruz kalan işçiler Türk İş Tek-Gıda İş Sendikası’nda örgütlenmişti. Sendikalaşmaya karşı patronlar üretim açısından önemli sorumlulukları olan 4 işçiyi işten çıkardı. Bu işçiler arasında yer alan gıda mühendisleriyle, Emine Kuşku ve Serpil Sertel Deniz ile sohbet ettik. Mesleklerini, sendikalaşma süreçlerini ve mücadelelerini anlatmalarını istedik.

emine_gidaEmine KUŞKU: 19 yıllık gıda mühendisiyim. 11 yıl Kafkas’ta Ar-Ge bölümünde çalıştım. Ar-Ge birimi kapatıldıktan sonra kalite yönetiminde görevlendirildim. 3 ay oldu. Uzun yıllar cumartesi ve pazar dahil olmak üzere çalıştım. Fazla mesai yapmama rağmen fazla mesai ücreti almadan, özverili bir şekilde çalıştım. Geliştirdiğim onlarca ürün bugün raflarda, satışta. Bir aile gibiydik ve huzurlu bir çalışma ortamı olduğu için böyle özverili bir biçimde çalışmaya devam ettim. Ancak 2014 yılının başlarında şirketteki yönetim yapısının değişmesiyle bu ortam bozuldu. Mühendislere, diğer işçilere onur kırıcı davranışlar arttı, saygısızca davranışlar başladı. Bunun üzerine Nisan-Mayıs 2014’de Tek-Gıda İş’te örgütlendik. Çalışanların %87’si sendikaya üye oldu. Bunun ardından Mayıs ayından itibaren bana ve diğer çalışanlara mobbing uygulandı. Eşim de makine teknisyeni olarak Kafkas’ta çalışıyor ve işyeri temsilcisi. Beni işten çıkardılar, böylelikle tüm çalışanlara gözdağı vermek istiyorlar. Benimle birlikte Ömür Çetiner de işten çıkarıldı. Ömür Çetiner’in eşi kanser hastası olduğu için 2 ay ücretsiz izin kullanmıştı. Ailede tek çalışan o. İzin süresince aramızda para topladık, maaşı kadar bir gelir sağladık. Şirketin desteği olmadığı gibi bu süreçte onu da işten çıkardılar.

Serpil Sertel DENİZ: Kafkas’ın Bursa Hürriyet semtindeki pasta imalathanesinde sorumlu müdür olarak çalışıyordum. İşten atıldım. 10 yıllık gıda mühendisiyim. Mezun olduktan sonra Kafkas’ta işe girdim. Hem mühendislik yaptım hem de Yılmaz Tekin ustanın sayesinde pasta yapmayı öğrendim. Çok özel siparişleri bizzat kendim yapıyordum. Çalışanlar ve Yılmaz ustanın sayesinde ikinci bir meslek edindim diyebilirim.serpil_gida Uzun çalışma saatlerine, fazla mesailerin ödenmemesine katlandım ben de. 4 yıl boyunca zam almadan çalıştım. 2014’teki yeni yönetim 4 yıl aradan sonra %10’luk bir zam yaptı. Çalışanları aşağılayıcı söylemlere başlayınca sendikalaştık. Şirket yönetimi çalışanların %87 oranla üye olduğu yetkili sendikamızla toplu sözleşme masasına oturmak yerine yetki davası açtı. Bu sürede de benim gibi kritik görevlerde bulunan mühendis ve yöneticileri işten çıkardı. Diğer işçiler üzerinde baskı kurmak istiyorlar. 28 Şubat Cumartesi günü öğleye doğru insan kaynakları yetkilisi beni aradı. İşten çıkarıldığımı sözlü olarak söyledi. İmzasız bir belge verdiler bana. Bu işlemin doğru olmadığını beyan edip işyerimi terketmedim. Bunun üzerine polis çağırdılar. Polise de durumu anlattım. Daha sonra başka polisler geldi ve beni çıkarmak istedi. Resmi olarak işten çıkarılmadığımı, haksız bir konuma düşmemek için işyerimi terketmeyeceğimi söyledim. Bunun üzerine savcılık talimatıyla karakola ifade vermeye gittim. Orada da durumu tutanakla belgelettim. Şimdi mesai arkadaşlarım, çalışanlar işyerini terketmeden üretimi durdurdular. 2 Mart’ta Hürriyet imalathanesinde ki tüm işçiler hasta oldukları için viziteye çıkarak üretim yapmadılar. Yine bugün Yılmaz Tekin’in işbaşı yapmak için fabrikaya gittiğinde iş akdinin feshedildiği söylenerek fabrikaya alınmadı. Fabrikadaki tüm çalışanlar da işyerinde üretimi durdurdular.Şu an Kafkas Pasta ve Şekerleme A.Ş’nin iki üretim biriminde de üretim durudurulmuş durumda. İşe alınana kadar direnişe devam edeceğiz.

Mühendislerin güvenceli çalışmaları için çok önemli bir örnek yaratan Kafkas işçilerinin mücadelesini yakından takip etmeye, yan yana, omuz omuza olmaya devam edeceğiz.

politeknik.org.tr


Spread the love