Sefaköy Halkevi’nde Kentsel Dönüşüm ve Halkalı Ziraat Okulu

27 Şubat Pazar akşamı Sefaköy Halkevi’nde kentsel dönüşüm ve halkalı ziraat okulu konulu bir panel gerçekleştirildi.

Kadıköy Halkevi üyesi Şehir Plancısı Özgür Yayla, Sarıyer Halkevi üyesi Orman Mühendisi Kader Cihan  ve  Politeknik üyesi Meltem Çavdar’ın katıldığı panelde AKP’nin İstanbul’un yağmalanmasına dönük yapmış olduğu saldırılar ve İstanbullulara vereceği zararın neler olduğu konuşuldu. Panelde konuşulanlar özetle şu şekilde:

          –   Türkiye’de sermaye, sanayi üretimi üzerinden sağladığı birikiminin doygunluğa ulaştığı ve fazla üretim yaparak yeterince kar sağlayamadığı bir dönemde kent ve doğaya saldırarak yeni rant alanları sağlıyor. İstanbul’a doğru yaşanan yoğun bir şekilde göç eden ve ucuz iş gücü olarak çalışan emekçilerin konut sorunu gecekondulaşma olgusu ile ötelenmişti. Zamanında gecekondu sahiplerine tapular verilmişti. Bugün bu bölgelerden emekçilerin tasfiyesi ve İstanbul’un finans ve turizm kenti olarak yeniden kurgulanması söz konusudur.  Bu dönüşümü sağlamak isteyen AKP, İstanbul’u uluslar arası ticaret alanında cazibe merkezi yapmak için sanayiyi ve dolayısıyla işçi sınıfını buralardan sürmek istiyor.  Yerinden ettiği halkı yeni konut sitelerine daire karşılığında borçlandırarak kentten sürgün ediyor ve sanayi olmayan bir bölgede yaşamak zorunda bırakarak geçim kapısını kapatıyor.

 

          –    İstanbul halkı bu şehre farklı yerlerden gelmiş olabilir ama geldikleri yerlerdeki geçim kaynaklarını kaybederek, elektriği suyu olmayan mahallerde yaşayarak buralara sahip oldular.  Bu nedenle emekçi aileler meşru bir şekilde bizler İstanbulluyuz diyebilmelidirler. Kimse işgalci değil. Bu nedenle Sivaslı, Tokatlı, Artvinli bütün halk Ziraat Okulu için hep beraber direndi, daha evvel ulaşım zammını geri çektirdi, 3. Köprüye karşı durdu.

 

          –    Küçükçekmece bölgesi İstanbul’un dönüşümü konusunda başlangıç bölgelerinden birisidir. Ziraat Okulu’nu savunmak tarihi mirası ve çevreyi koruma bilinci ile ama daha önemlisi AKP’nin İstanbul üzerine tasarladığı planları boşa çıkarmak için direnmek demektir. İstanbul kentinde mevcut durumu korumak ilk hedef olmalıdır. İstanbul’da yaşanan dönüşüm, halkı kendi kaderiyle baş başa bırakarak, şehirden kovmak anlamına gelmektedir. Bu duruma karşı koyabilmek için Ziraat Okulu’na sahip çıkmak kadar İstanbul’daki diğer tarihi okulların satılmasına, 3.Köprüye, Ayazma’da, Derbent’te, Avcılarda yaşanan kentsel dönüşüme karşı çıkmak gerekmektedir.

 

Sefaköy Halkevi üyelerinin, Ziraat Okulu için gerçekleştirmesi planlanan Miting hakkında tartıştıkları Panelde 4 Mart’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan Konut Kurultayı sırasında yapılacak eylemin duyurusu yapıldı.

4 Mart’ta yapılacak eylemle ilgili bilgi için buraya tıklayınız.

politeknik.org.tr