Saray emretti, Gökçek istifa edeceğini açıkladı: İşte Ankara’da 24 yıllık enkaz

Uzun hikayenin sonunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Saray’ın talimatıyla istifa edeceğini açıkladı. Günlerdir gidişi konuşulan Gökçek, Ankara’da işlediği suçlardan dolayı değil, Erdoğan’ın yeni yönetim organizasyonunda olmadığı için gitti, oysa arkasında onlarca dosyayla yargılanması gereken bir enkaz bıraktı. Üstelik yalnız değildi, onlarca kent suçunu AKP iktidarının, Saray’ın temsilcisi olarak yaptı. Şimdi, rant organizasyonunda tek adama tam itaat edecek yeni bir görevlendirme yapılacak.

Çoğunluğu AKP iktidarında olmak üzere 24 yıllık başkanlığının ardından geriye kamusal alanları imara açılmış, dört bir yanı plansız hesapsız yollarla çevrilmiş, tarihsel yapıları yıkılmış bir Ankara kaldı.

İmara açılan kamusal ve doğal alanlar

Melik Gökçek birçok kamusal alana imar verdi. Bunların başında Atatürk Orman Çiftliği geliyor. Gökçek ile birlikte 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olan çiftlik arazisi 3. derece sit alanı statüsüne alındı.

AOÇ için mücadele eden meslek odası temsilcilerine dava açan Gökçek’in arazide yaptığı başlıca tahribat başlıkları şöyle:

2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolüne verilen Atatürk Orman Çiftliği arazisine kaçak bir Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapıldı.

Yüzlerce ağaç kıyımının yapıldığı, kamu kaynaklarının harcandığı, maliyeti 2 milyarı geçen oyuncak yığınından oluşan Ankapark, AOÇ için büyük bir hançer. Gökçek, Çin’den alınan dinozor maketlerine 8.5 milyondan fazla para ödedi. “Prestij projem” dediği Ankapark için büyük boyutlardaki 20 transformers robotu getirtti.

Karayolu projeleriyle Ankara’yı çevreleyen Gökçek, AOÇ arazilerini parçalayan Ankara Bulvarı’nı inşa etti.

Tüm bunlara rağmen geçtiğimiz Ağustos ayında Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde 50 hektarlık ormanlık alan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

ODTÜ hırsı hiç bitmedi

ODTÜ’de 2013 yılında trafik ve yol bahanesiyle gece yarısı 13 hektarlık orman arazisini yağmaladı.

ODTÜ arazisine yapılması planlanan yol projesi için rektörlük ve Ankara Büyükşehir Belediyesi anlaştı, iş makineleri ODTÜ ormanına girdi. Gökçek “4,5 km’lik yolu bir gecede açarak büyükşehir belediyesi bir rekora daha imza attı” diyerek ODTÜ ormanında yapılan ağaç katliamıyla övündü.

ODTÜ Yerleşkesi içinde bulunan Eymir Gölü’yle ilgili de Melih Gökçek’in projeleri vardı.

Halkın parasını çar çur etti

Ankara’nın çehresini değiştirecek dediği, şehrin yedi girişine kapı yaptırdı. Kapılar için 31 milyon harcadı.

Şehrin en işlek trafik alanlarından biri olan Bahçelievler kavşağının ortasına kurulan Gökkuşağı Kamu Pazarı’nın reklamları için bile 3 milyon 610 bin lira harcandı. 2006’da açılan alışveriş alanı 6 ay içinde terk edildi.

Tarihi yapılara savaş açtı, Ankara’yı parsel parsel ranta teslim etti

Kentin mimari belleğini ardı ardına yıkımlarla yok etmeye çalıştı. Ankara’nın sembol yapılarından ve tescilli kültür varlığı sayılan İller Bankası geçtiğimiz Haziran ayında yıkıldı. Yıkım sırasında İller Bankası önünde çektirdiği fotoğraf ile Cumhuriyet dönemi mimarisini taşıyan yapılarla nasıl hesaplaşma içinde olduğunu gözler önüne serdi.

1936 yılında inşa edilen önemli endüstri yapılarından biri olan Su Süzgeci Binası’nı 8 Ağustos 2013’te yıktı.

AOÇ arazisi içinde bulunan ve 1928 yılında Ernst Egli tarafından tasarlanan Marmara Köşkü’nü yıktı.

1960’lı yıllarda yapılan ve Sıhhiye’de bulunan Etibank Binası ve 1956 yılında 3 bloktan oluşan konut yapısı olarak tasarlanan ünlü Kumrular İkamet Sitesi’ni yıktı. Kumrular İkamet Sitesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin tescil davası devam ederken Gökçek tarafından yıkıldı.

Ankara’nın en büyük arazisi olan EGO Garajı’na AKP’ye yakınlığıyla bilinen Pasifik İnşaat tarafından lüks konut, ofis ve AVM inşa edilecek.

Ankara Altyapısı çöktü

Mayıs 2016’da ODTÜ’nün 100. Yıl Kapısı yakınında yol çöktü, park halindeki araç 3 metrelik foseptik çukuruna düştü. Daha sonra foseptik çukurundaki suyu boşalmak için gelen ASKİ’ye ait kamyon, genişleyerek çöken yolla birlikte çukura düştü. Melih Gökçek ise skandalı pişkinliğe vurdu, ‘ASKİ ile alakası yok’ dedi.

Ağustos 2014’de Ankara Kızılay’daki Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan yaya üst geçidi, metal dış kaplaması 2 yıl önce yapılmasına rağmen çürümeden dolayı çöktü.

Melih Gökçek’in yol üstü şelaleriyle Ankara’nın alt yapı sorunu gözler önüne serildi.

Yağışlarla göletlere dönüşen Ankara Metrosu, birçok yol, kavşak ve alt geçitler :

Halkın sağlığını tehdit etti

Gökçek 29 Mayıs 2008’de halka gizlice zehir içirdiği itirafında bulundu. Kesikköprü Barajı’ndan gelen Kızılırmak suyunun 21 gündür şehir içme suyu şebekesinde kullanıldığını açıklayarak, “Kimse de bunun farkına varmadı. İshal vakaları da artmadı” diyerek halka zehir içirdiğini kabul etti.

Gökçek halkın sağlığını tehdit etmeye devam etti: Ankara’da yaşayanlar asbestli hava soludu. Maltepe Havagazı Fabrikası mahkeme kararına rağmen 350 ton asbestli malzeme bulunan elektrik santrali önlem alınmadan yıkıldı.

Kadın düşmanlığını hiç bırakmadı
Gericiliği toplumsal yaşamın her alanında örgütlemeye çalışan Melih Gökçek, kadını kamusal alandan izole eden, ayrımcılığı toplum içinde mesrulaştırmaya çalışan “Ankara Metrosu’nda bayanlara ayrı vagon” anketini sosyal medyada gündem etmeye çalıştı.

Giderayak talanı sürdürdü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le ilgili istifa tartışmaları sürerken, Gökçek Altındağ, Pursaklar, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut, Çankaya ve Mamak’ta bulunan 41 parseli satışa çıkardı. Bu ihalelerle birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi sadece son 6 ayda yaklaşık 1 milyar 400 milyon lira değerinde arazisini satmış oldu.

Gökçek gider ayak Dikmen Vadisi halkının 11 yıllık direnişi sonucu kazandığı arsalarına da göz dikti. Vadi halkı Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak “Gökçek bizim sorunumuzu çöz. Aksi takdirde, 12 yıl öncesine dönersek bu direniş başka bir direniş olur” açıklamasında bulundu.

politeknik.org.tr