Türkiye’nin dört bir yanından gelen Politeknik Genç üyeleri 24 Şubat Cuma günü Kocaeli’de biraraya geldi. Kocaeli Üniversitesi’nden birçok öğrencinin katıldığı toplantıda Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul ve Trabzon illerini temsilen gelen öğrenciler de vardı.
Politeknik Genç ve Politeknik çalışmalarının anlatılmasıyla başlayan program; geçen döneme ilişkin yapılan çalışmaların değerlendirilmesiyle sürdü.
Toplantı tartışmaları ve yeni döneme ilişkin faaliyetler:
AKP’nin, Kürt halkına, öğrencilere, emekçilere ve her türlü muhalif kesime yönelik saldırganlığı ve AKP’nin krizleri, açmazları ve uyguladığı neoliberal yıkım politikalarına karşı verilen hak mücadeleleri tartışıldı. Sağlıktaki dönüşüm, enerji hakkı ve yakın dönemde gerçekleştirilen zamlar, ulaşım hakkı mücadelesi, barınma hakkı mücadelesi yanında, güvencesiz çalıştırma, sendikal bürokrasinin girdiği kriz (DİSK genel kurulu), KHK’lere karşı alınması gereken tutum ve TMMOB’un bugünkü atıl durumu gündeme getirildi. Diğer yandan genç mühendislerin örgütlenme modelleri Eskişehir MMO Şube örneğinden yola çıkarak Oda genel kurul süreçleri ile birlikte tartışıldı. Halkın mühendislerinin hak mücadelelerinde nasıl yer alabileceği tartışması Van depremi sonrası Van halkıyla birçok dayanışma gerçekleştiren “Politeknik Afet Ekibi” örneği üzerinden sürdürüldü.
AKP’nin artan faşist uygulamaları demokrasi mücadelesi başlığı altında gündeme geldi. Emperyalizmin aktif taşeronu görevini üstlenen AKP iktidarının “savaş odaklı, halk düşmanı, işbirlikçi dış politikası” , “Kapitalizmin Krizi” ve “Ortadoğu” da tartışılan başlıklar arasındaydı.
Gelecek dönem planının yapıldığı oturumda ise, üniversiteleri piyasalaştırma sürecinin bir parçası olan Bologna süreci, üniversitelerde bu sürece karşı ortaya çıkan tepkiler ve bu sürece mühendislik-mimarlık öğrencilerinin nasıl müdahale olması gerektiği konusuna değinildi. Birçok ilde Bologna süreci ve yetkin mühendislik ile ilgili paneller gerçekleştirilmesi ve 1 Mayıs’a giden süreçte düzenlenen bu etkinliklerden yola çıkarak ortaklaştırılan talepler etrafında örgütlenme kararı alındı. Yine birçok ilde mahalle çalışmaları, kentsel dönüşüm ve deprem üzerine üniversite ve mahallelerde paneller yapılması kararlaştırıldı. Geçtiğimiz yıllarda da “Sermayenin nesnesi değil toplumun öznesi olacağız” sloganıyla birçok üniversitede gerçekleştirilen “Mühendislik Günleri” etkinliklerinin gerçekleştirilmesi toplantıda alınan kararlar arasındaydı.
politeknik.org.tr