Kadıköylülerden rıhtıma cami tepkisi: ‘AKP elini Kadıköy’den çek!’

Kadıköylüler, İBB ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklığıyla sahile yapılmak istenen cami projesine karşı eylem yaptı. Kadıköy Kent Dayanışması çağrısıyla biraraya gelen yaşam savunucuları Kadıköy rıhtımın yapılaşmaya açılmasına karşı basın açıklaması yaptı: ‘AKP elini, Kadıköy’den çek!’

Kentlerin önemli meydanlarını islamcı motiflerle kuşatmayı amaçlayan AKP iktidarı, herhangi bir dini tesise ihtiyaç olmamasına rağmen İstanbul Kadıköy rıhtıma 20 bin kişilik cami projesine karşı Kadıköylüler eylem yaptı. Bugün (23 Aralık) Kadıköy-Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelen yaşam savunucuları basın açıklaması yaparak sahildeki yapılaşmaya ve iktidarın Kadıköy’deki dini tesis proje zorbalığına tepki gösterdi. Kadıköylüler, sahile ve silüete verilecek zararlara dikkat çekti, projeye karşı mücadele edeceklerini ilan etti.

AKP’nin derdi Kadıköy’e gerici kuşatma, projede ısrar ediyor

Kadıköy Kent Dayanışması’ndan Gülsüm Gökalp, Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı itiraz davalarının devam etmesine rağmen Koruma Kurulu’nun , Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talebi doğrultusunda Kadıköy Rıhtım’da yapılmak istenen cami projesine onay verdiğini belirtti.

Bölge içinde birçok ibadet alanı bulunduğunu aktaran Gökalp, 46.5 m yükseklikte ve 20 bin kişilik daha ihtişamlı bir cami istenmesinin siyasi güç göstergesi olduğunu vurguladı. Kamusal alanların halkın yararı gözetilmeksizin siyasi çıkarlar uğruna kullanamayacağını ifade eden Gökalp, yaşam alanlarına dönük saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.

KADIKÖY RIHTIM’DA CAMİ PROJESİNE ONAY

Kadıköy Kent Dayanışması’nın açıklaması şöyle:

Diyanet İşleri Başkanlığı ile İstanbul İl Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygulama imar planlarında yaptığı değişikliklerle, 2015 yılında Kadıköy rıhtıma cami projesi hazırlanmıştı. Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı itiraz davaları devam ederken, İstanbul V Numaralı Koruma Kurulu söz konusu projeyi yeterli somut gerekçeler olmaksızın onayladı.

Rıhtıma yapılmak istenen 34bin metrekarelik projenin gerekçesi; “planlama alanında ve yakın çevresinde selatin cami (görkemli cami) veya ulu cami mahiyetinde bir caminin yer almaması”. Yani bölgede yeterince cami olduğu biliniyor. Sayılarla ifade edersek; bölgede dokuz cami var, bunlardan dördü söz konusu alana yürüme mesafesinde. Ama siyasi güç gösterisi için daha ihtişamlı bir cami isteniyor. Yer olarak da, Rıhtım sahilindeki dolgu alan uygun görülmüş.

Kadıköy’ün genel planlamasında ibadet yerleri için ayrılan bölgeler içinde Rıhtım yer almıyor. 2012 tarihli nazım imar planına göre bu alanın sınırları İSKİ hizmet alanı ile park ve dinlenme, ağaçlandırılacak alanları içeriyor. İleri arıtma tesisi için ayrılan yer de şu an işlevine aykırı şekilde otopark olarak işletiliyor.

Bu dolgu alan şimdi tamamen imara açılmak isteniyor. 46,5 metre yükseklikte 20bin kişilik cami 15 katlı binaya eşit. Minare yüksekliği 70 metre. Ayrıca, şadırvan, kültür merkezi, üç katlı 1240 araç kapasiteli yeraltı otoparkı, hizmet ve ticaret alanı da proje kapsamında.


Dolgu alanın böylesi yoğunlukta bir yapılaşmaya açılması öncelikle Kıyı Kanunu’na aykırı. Ayrıca, hem Kadıköy hem İstanbul’un silueti ve bölgenin mevcut dokusu olumsuz değişecek. Halkın sahil şeridini kullanması kısıtlanacak. Şu an hali hazırda çekilemez olan araç trafik yükü daha da artacak.
Marmara Denizi’ni kirleten atık sular için cami yanına yapılması planlanan biyolojik arıtma tesisinin ise, yetersizliği ve taşıdığı riskler nedeniyle adeta bir “kukla proje” olduğunu uzmanlar söylüyor.

Aynı zamanda böylesine bir arıtma tesisinin yerleşim yerlerine belirli mesafelerde yapılması gerektiği, aksi taktirde halk sağlığını ve hijyen koşullarını tehdit edeceği yine malumun ilanı. Halka dayatılan cami projesi ve yetersiz biyolojik arıtma tesisi projesinin hem yan yana olmasının taşıyacağı riskler, hem de dolgu alanında herhangi bir yapılaşmada depremde meydana gelebilecek riskler göz önüne alındığında bu projeler kabul edilemez.
Kamusal ihtiyaçlar planlama yapılarak, katılımcı süreçlerle belirlenmesi gerekirken, kamu malı araziler halkın yararı gözetilmeksizin siyasi çıkarlar ve propaganda uğruna kullanılmakta ve yok edilmek istenmekte. İbadet alanı için seçilen yerin doğru olmadığını ilçede yaşayan bizler görüyoruz. Kadıköy halkı olarak bu alanın hangi kriterlere göre seçildiğini bilmek istiyoruz. Sayısı her geçen gün artan dolgu alanları da, bu alanlardaki imar faaliyetleri de taşıdıkları riskler nedeniyle bizlere endişe vermekte.
Halka sormadan, ihtiyaçlar dikkate alınmadan yaptığınız planlara itirazımız var. Bölge sakinleri olarak Kadıköy rıhtım bölgesinin asıl sorun ve ihtiyaçlarına yönelik, toplum sağlığıyla oynamayan projeler talep ediyoruz. Bu bölgenin yeşil alan olarak korunması gerekmekte. Sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak, kentsel çevrenin, deniz ekosisteminin gerçek, bilimsel çözümlerle korunması daha öncelikli olan ihtiyacımızdır.
Yaşam alanlarımızın talan edilmesine karşı yasal, sivil ve meşru haklarımızı kullanmaya kararlıyız.

Kadıköy Bizim, Mahalle Bizim, Rıhtım Bizim.

Kadıköy Kent Dayanışması

politeknik.org.tr