Haliçport’un ÇED toplantısına yaşam savunucularından engel

Haliç Dayanışması, tarihi tersanenin bulunduğu alana, otel, yat limanı ve iskele yapımını içeren Haliçport projesinin ÇED toplantısına izin vermedi 

Haliçport projesi olarak bilinen Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi’nin bugün (30 Kasım) yapılması planlanan ÇED toplantısı Haliç Dayanışması üyelerince yaptırılmadı.

Haliç Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek ÇED toplantısı başlamak üzereyken toplantı salonuna giren Dayanışma üyeleri alkış ve ıslıklarla toplantıyı protesto etti. Bunun üzerine heyet toplantıya başlayamadan salonu terk etmek zorunda kaldı. ÇED toplantısının yapılamadığına dair yurttaşlar ve avukatlarca tutulan tutanağın imzalanmasından sonra Haliç Dayanışması basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada şunlara değinildi:

Haliç Dayanışması, meslek örgütleri, tersaneciler, emekçiler, mahalle dernekleri olarak bu toplantıyı açtırmadık. Çünkü 2.5 yıl önce başlayan ihale sürecinden itibaren tamamen usulsuz giden bu süreçte ne yapılmak istendiği de, nasıl bir oyun oynandığı da belli. Çevre Etki Değerlendirme denilen şeyi de bu sürece alet ediyorlar. Bunun yolu da böyle bir yol değildir. Biz de halk olarak, katılım ve şeffaf süreçler adı altında bir müsamereye dönüşmüş bu oyunun bir parçası olmamak üzere görüşlerimizi dile getirdik.

Koruma altındaki alana 5 yıldızlı otel, yat limanı
Tarihi Haliç Tersanesi’nde inşa edilecek Haliçport projesinde ÇED başvuru dosyasına göre 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşmış ve deniz taşımacılığında önemli bir üretim noktası olmuş Haliç Tersanesi’ni Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Haliç Tersanesi’ni 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı. Tamince’nin devlete arazi kira bedeli olarak 1 milyar 346 milyon dolar ödeyeceği duyurulmuştu.

halic_3 halic_4 dilekce_1 halic_2

Kaynak: Sendika.Org