Haliçport ÇED’ine onay, mimar Gül Köksal’dan tepki: ‘Rol alan her kişi ve kurumun takipçisiyiz’
Spread the love

Tarihi Haliç Tersaneleri üzerinde yapılmaya çalışılan Haliçport Projesi’nin ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Meslek odalarının ve kent savunucularının itirazlarına, başlatılan hukuk sürecine rağmen onaylanan ÇED Raporu tarihi Haliç Tersaneleri’nin yok olmasına göz yumuyor. Projenin ÇED’ine onay verilmesine Haliç Dayanışması üyesi mimar Gül Köksal tepki gösterdi: ‘Rol alan her kişi ve kurumun takipçisiyiz’

İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’nde Haliç Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri’nin fonksiyonunu değiştiren, 550 yıllık üretim alanında korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen yapıları da yok edecek Haliçport Projesi’nin nihai ÇED raporu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB), 3 otel, 2 yat limanı ve iskeleleri içeren projenin yaratacağı yıkıma izin verdi.

ÇŞB’den yayımlanan duyuruda “İstanbul İli, Beyoğlu ilçesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi (3 Otel, 2 Yat Limanı, İskeleler) entegre projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.” denildi.

Tarihi tersaneyi dönüştürecek, kamuya kapatacak Haliçport Projesi’ne karşı mücadele veren Haliç Dayanışması‘ndan mimar Doç. Dr. Gül Köksal konuyla ilgili Politeknik’e şunları söyledi:

“Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın geçen yıl kasım ayında Haliçport ÇED raporunu halka sunmak üzere yaptığı halk toplantısında, Haliç Dayanışması olarak itirazlarımızı yapmış ve toplantıyı açtırmamıştık. Bunu da kayıtlara geçirmiştik. Çünkü daha önce Galata Port vb. çok sayıda kent suçu işlenen projelerin halk bilgilendirme toplantılarının göstermelik bir biçimde yapıldığını deneyimlemiştik. Zira bu tür toplantılar bir nev’i “tiyatrovari” ortamlar olup, halktan alınan eleştiri, itiraz ve öneriler maalesef hiçbir şekilde projelere girmiyor. Bunu defalarca yaşadık, gördük. Nitekim bizim bu itirazlarımız da ÇED raporunun revizyonuna girdi, ancak onay alan çalışmada hiçbiri dikkate alınmadı. Biz bu süreçte ayrıca Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, bireysel olarak sayısı 500’ün üzerinde kişinin ve çok sayıda kurumun ıslak imzalı itiraz dilekçelerini de sunduk. Ancak bunlarının da hiçbiri dikkate alınmadı.”

“Yağmanın her detayı düşünülmüş”
“Onaylanan ÇED raporu 1500 sayfanın üzerinde olup, sadece Haliç’in Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri kısmının ne şekilde imara açılacağını değil, aynı zamanda bu alanın Galata Port, Karaköy ve aradaki Perşembe Pazarı ile nasıl bağlantı kuracağını, ilgili koruma kuruluna sunup, onay almaya gerek duyulmadığı gösteren bir takvimle yıkılacağını, dönüştürüleceğini, kıyının ne şekilde doldurulacağını, hatta inşaat işlerinde kullanılacak agregaların nerelerden geleceğini vb. bile gösteren detayda hazırlanmış.”

“Bakanlık’tan proje ofisine kadar her bir sorumlunun yakasındayız”
“Haliç Dayanışması olarak defalarca belirttik ki, Haliçport sadece Haliç’in kuzey kıyısını değil, aynı zamanda Okmeydanı’nı da dönüştürmenin, binlerce insanı evsiz koymanın bir aracı. Dahası, karşısındaki Tarihi Yarımada’nın, arkasındaki mahallelerin, Beyoğlu’nun, buradaki askeri alanların, kısaca tüm bu bölgenin hızlı bir şekilde, kamu yararı dikkate alınmaksızın, sermaye lehine dönüşümü için de kullanılacak bir araç. Biz Haliç Dayanışması olarak, bu projeleri yapan müellif Teğet Mimarlık ve ismini açıklamayan ortaklarının, yerel yönetimin, ihalenin verildiği Tamince’nin, ilgili bakanlığın ve bu alanı hızlıca dönüştürmede rol alan her kişi ve kurumun takipçiyiz.”

Yaşayan en eski tersane
Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı Rixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince’ye 49 yıllığına kiralanan Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri yani Tersane-i Amire, hala işlevini koruyan, dünyanın yaşayan en eski tersanesi. ÇED onayı ile birlikte, altı asırlık endüstri mirası, Haliç’in peyzaj değerleri, tarihi yapılar, tersane alanındaki arkeolojik varlıklar, etrafındaki kentsel doku ve tersane alanındaki kamu mülkiyeti kamu yararı olmaksızın otele, ticaret alanına çevrilecek.

politeknik.org.tr


Spread the love