Haliç Taşkızak Tersanesi’ne beton santrali
Spread the love

Haliçport Projesi’yle yok edilmeye çalışılan Haliç Taşkızak Tersanesi’ne Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli’ne beton sağlamak için santral kurulduğu ortaya çıktı. Haliç Dayanışması’ndan mimar Gül Köksal yüzlerce yıllık tersaneye boş arazi muamelesi yapıldığını söyledi.

Üretim alanında korunması gereken kültür varlığı olmasına rağmen Haliçport Projesi kapsamında yok olma tehditi altında olan Haliç Taşkızak Tersanesi’ne beton santrali kurulduğu ortaya çıktı. Doğan Haber Ajansı’ndan Ezgi Çapa’nın haberine göre, santralin bölgede yapılan Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli’ne beton sağlamak için inşa edildiği belirlendi. Taşkızak Tersanesi, 550 yıllık tarihiyle üretim alanında korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen yapılar içeriyor.

manset_taskizak_1

“Atılan her adım suç”
Haliç Tersanesi’nin gemi üretim alanlarının Tuzla’ya taşınmasıyla atıl duruma düşürüldüğünü ve kamu denetiminden uzaklaştırıldığını belirten Haliç Dayanışması üyesi Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gül Köksal atılan her adımın suç olduğunu, tersanenin Haliçport Projesi nedeniyle Fettah Tamince’ye verilmesiyle yıkım fermanının imzalandığını söyledi.

“Korumak yerine sermayeye satılıyor”
Köksal, Haliç Tersanesi’nin ’boş bir alanmış’ gibi düşünüldüğünü, tarihsel öneminin göz ardı edildiğini belirtti. Köksal “İstanbul deniz ulaşımının yoğun olduğu bir deniz kenti. Haliç Tersanesi, Bizans’tan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyete kadar kentteki deniz ulaşımının ve araçlarının geliştirilmesi için üretimin halen devam ettiği önemli bir yer. Haliç Tersanesi’nin, 21. yüzyılda gemi üretiminin yerinde izlenebildiği, kentin yararına olan bir mekan. Bu kültürel mekanı geliştirmek, korumak ve gelecek nesillere taşımak, uluslararası bir duyarlılıkla korumamız gerekir. Oysaki 6 asırlık birikim, 40-50 yıllık yatırımlar uğruna feda ediliyorHaliç Tersanesinin bütünsel olarak korunması gerekiyor. Ancak tersanenin toprak değeri üretim değerinden daha yüksek olduğu için, üretim değeri düşürüldü. İnşaat alanı olarak görüldü” dedi.

politeknik.org.tr


Spread the love