Engelli vatandaşlar: ‘Bizi engelleyen yoksunluklarımız değil, yok sayılmamızdır’

Yüzlerce engelli, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü için Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Engelli vatandaşlar eylemde yapılan konuşmalarda, ayrıcalık istemediklerini sadece eşit yurttaşlık istediklerini ayrıca kendilerini engelleyenin yoksunlukları değil kendilerini yok sayan uygulamalar olduğunu söyledi.

Engelli vatandaşlar, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü için sokağa çıktı. “Engelsiz yaşam, eşit yurttaşlık” yazılı bir pankart taşıyan yüzlerce kişi Taksim Meydanı’nda bir araya gelerek Galatasaray Lisesi’ne yürüdü.

“Dilenmiyoruz, direniyoruz”, “Sadaka değil, iş istiyoruz”, “Sokakta olmak istiyoruz”, “Engelsiz insanca yaşam”, “Engelli istihdamı arttırılsın”, “Herkese eşit eğitim ve sağlık” dövizlerinin taşındığı ve sloganlarının atıldığı yürüyüşe CHP Milletvekillerinden Mahmut Tanal ve kendisi de engelli olan Şavak Pavey de katıldı.

‘Ayrımcılık değil, haklarımızı istiyoruz’

Yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Türkiye Sakatlar Derneği adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli, kendilerini engelleyen durumun fiziksel ya da ruhsal yoksunlukları değil kendilerini yok sayan uygulama ve tutumlar olduğunu söyledi.

Ayrıcalık istemediklerini, sadece hem İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında olan hem de Anayasa ike korunan adalet ve eşitlik haklarını talep ettiklerini söyleyen Hançerli; bağımsız yaşam hakkının en temel hak olduğunu ifade etti.

Hançerli, AKP tarafından 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler yasasıyla birlikte toplu taşıma araçları ve sokakların engelli bireyler için erişebilir hale getirilmesi için 7 yıllık bir süre tanındığını ifade ederken, “Ancak yetkililer 7 yıl adeta uyudu ve sürenin dolmasına günler kala AKP milletvekillerinin öneri ve oyuyla uyuyanlar affedildi ve erişim sorunu çözümsüzlüğe bırakıldı” dedi.

Kendisi de engelli olan CHP Milletvekili Şavak Pavey, mecliste engellilerin sorunlarını dile getirdiklerini ancak hükümetin umursamadığını söyledi. Kaşıkla verilen hakların hükümet tarafından kepçeyle alındığını belirten Pavey, “Hükümet engellilere açlığı reva görüyor” dedi.

Açıklamada Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır, Türkiye Engelliler Derneği Üyesi Bilal Kızartıcı, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ziya Öden ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal da söz aldı.

Eylem konuşmaların ardından sonlandırıldı.

Eyleme katılan kurumlar ise şöyle:

Engelli Hakları Forumu, Engelli Hakları Atölyesi, Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, Engelli ve Aileleri Dayanışma ve Eğitim Derneği, Şişli İşitme Ve Konuşma Engelliler Derneği, Şişli Engelli Dernekleri Platformu, Diabetliler ve Engelliler Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Umut Işığı Zihinsel Engelliler Otizimlileri Destekleme Derneği, Engelsiz Pedal Derneği, Engelliler Biz Platformu, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Boğaziçi Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sarıyer Ortapedik Engelliler Derneği, Pozitif Özürlüler Eğitim Derneği, Özürlüler Vakfı, Engelli Kadın Derneği, Engelli İnsan Hakları Derneği, İstanbul Özürlüler Spor Kulübü, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Pangea Ekoloji, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Kamusal Sanat Laboratuarı, LİSTAG (LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu), LAMBDA İstanbul, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Okuluma Dokunma Koordinasyonu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, RUSİHAK (Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği), Politeknik, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Anti-Kapitalist Müslümanlar, İlerici Fatih Kadınlar Grubu, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği istanbul Şubesi.

Kaynak: Sendika.Org