Elektrik Mühendisleri Odası, Kasım ayı elektrik tüketim miktarlarını yayımlayarak kış saatine geçilmemesi nedeniyle elektrik tüketimin arttığını açıkladı: Kalıcı yaz saatiyle tasarruf yapılmadı, enerji şirketleri kazandı
Bakanlar Kurulu kararnamesi ile yaz saati (ileri saat) uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararının ardından tüm çalışanlar, öğrenciler gün aydınlanmadan yollara çıkıyordu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), iktidarın “tasarruf” diyerek kış saati uygulamasına geçmemesiyle tasarruf yapılmadığını, tersine uygulamanın elektrik tüketimini arttırdığını açıkladı. Bugün bir basın açıklaması yayımlayan EMO, son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında elektrik tüketiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdiğini ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştığı belirtti.
Sabahlar karanlık, kazanan enerji şirketleri
Yıllara göre bakıldığında Kasım ayında elektrik tüketimi; 2015 yılında 21.3 milyar, 2014 yılında 21 milyar, 2013 yılında 20 milyar, 2012 yılında ise 20.3 milyar kilovat saat düzeyinde oldu. EMO, bu yılın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 rekor artış gösteren tüketimin 2015’teki artış oranının yüzde 1.35 oranında olduğunu ifade etti. AKP iktidarının tüm yıl yaz saati dayatması elektrik tüketiminin artmasıyla yoğun özelleştirmelerin yaşandığı elektrik üretim ve dağıtım alanındaki şirketlere yaramış oldu.
Sıcaklık mevsim normallerinde, ekonomi daralıyor
EMO, geçmiş yılların kasım aylarına oranla elektrik tüketimini etkileyebilecek iki değişkenin ekonomi ve mevsim şartları olduğunu ancak ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketiminde artış yaşandığını belirtti. Elektrik mühendisleri artışın doğrudan kış saati düzenlemesinin yapılmamasından kaynaklı olduğunu vurguladı.
Yaz saatinin tüm yıl uygulanması ne getirir, ne götürür? – Politeknik
“Saat dilimi düzenlenmelidir”
EMO açıklamasını Türkiye coğrafyasına uygun yaz ve kış saati dilimi belirlenmesi gerektiğini belirterek tamamladı. EMO açıklamada “Kişilerin ya da kurumların gereksiz ısrarları ya da elektrik şirketlerine para kazandırmak için değil kamu yararı kapsamında düzenlemeler yapılması zorunludur. Bu çerçevede yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. EMO`nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT+2:30`dur ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır.” ifadelerini kullandı.
politeknik.org.tr