AKP TMMOB’yi Denetleme Peşindeyken Sayıştay Denetimlerini Devre Dışı Bıraktı

AKP bakanlıklar dahil kamu kurumlarının mali denetimini yapan Sayıştay’ın bu yetkisine üç yıl daha el koydu. Kamu kurumlarının yaptığı ‘harcamaları’ denetlettirmeyen AKP, TMMOB’nin mali ve idari denetimini, denetlenmeyen bakanlıklara verme peşinde koşuyor.

Kamu kurumlarının mali bilgilerini Sayıştay’a iletmemesi nedeniyle başlayan tartışmalar sürerken, geçen hafta sonu Resmi Gazete’de yeni bir düzenleme yayımlandı. Yapılan değişiklikle, kamu kurum ve kuruluşlarının detaylı mali bilgi ve tablolarının 3 yıl daha Sayıştay’a verilmemesinin yolu açıldı. Böylece bakanlıklar ve bir çok kamu kurumu 3 yıl daha mali tablolarını Sayıştay’a vermeme hakkına sahip olacaklar.

AKP yolsuzlukları örtüyor, mali denetime tırpan!
Kamu kurumlarının mali yönden denetiminin kısıtlanması tartışması geçtiğimiz yıl yapılan torba kanunla başlamıştı. Kanun sonrası 2012 Ekim ayında Sayıştay kamu kurumlarının 2011 çalışmalarıyla ilgili hazırladığı 132 raporu Meclis’e “Yeni yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle” sunamamış ve kamu kurumları tarihinde ilk kez bir yılı denetimsiz geçirmişti.

Sayıştay’ın kamu kurumlarıyla ilgili inceleme ve görüş yapmasına olanak sağlayan mali tabloların büyük bölümü Sayıştay’a verilmemişti, bu nedenle raporların büyük bir kısmında, “İnceleyemedik, görüş belirtemiyoruz” deniliyordu. Bir başka deyişle Sayıştay, birçok kamu kurumunu denetleyememişti. AKP kendi yönettiği kurumların mali açıdan hesap verme zorunluluğunu ortadan kaldırmış oldu.

Mevzu muhalif kurumlarsa durum başka: TMMOB denetimi için seferberlik
AKP kendi usulsüzlüklerini örtmek adına her türlü denetim mekanizmasını yok ederken, kendisine muhalefet eden unsurları ise ‘denetleme’ peşinde. AKP Sayıştay’ı devre dışı bırakarak kamu kurumlarının mali denetimlerini üç yıl daha yok sayarken TMMOB’nin mali ve idari denetimlerini bakanlıklara devrediyor. 7 Kasım’da Bakanlar Kurulu kararı ile Orman Mühendisleri Odası‘nın idari ve mali denetimini Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na veren AKP şimdi de 11 meslek odasının denetimlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na vermeye hazırlanıyor. Çevre Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, İç Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Mimarlar, Peyzaj Mimarları ile Şehir Plancıları Odaları’nın idari ve mali denetimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak.

Bilgisayar Mühendisleri, Fizik Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ile Tekstil Mühendisleri Odaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın; Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri ile Gemi Mühendisleri Odaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının; Gıda Mühendisleri ile Ziraat Mühendisleri Odaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın; Maden Mühendisleri, Metalurji Mühendisleri ile Petrol Mühendisleri Odaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın; Meteoroloji Mühendisleri Odası da Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘nın idari ve mali denetimine sokulmaya çalışılacak.

politeknik.org.tr