Güneysulu Yaylacıların HES Tepkisi

Tayyip Erdoğan’ın ‘baba ocağı’ Güneysu’da yapılması planlanan HES projelerine yayladan tepki geldi 
 
Ülke genelinde sayısı 2300’ü bulan hidroelektrik santrallerine (HES) karşı sürdürülen demokratik ve hukuksal mücadeleler sürüyor. HES karşıtı mücadelenin en yoğun olduğu Doğu Karadeniz’de bir tepki de Başbakan Erdoğan’ın “Baba ocağım” dediği Rize’nin Güneysu İlçesi’nden geldi. Güneysu’daki Gürgen Vadisi üzerinde yapımı planlanan HES projelerine karşı yargı yoluna giden yöre halkı, bu kez yaylalardan “HES’lere hayır” dedi. 

HES’ler yaylacılığı öldürecek 
Yaylacılar adına yazılı bir açıklama yapan ve aynı zamanda Derelerin Kardeşliği Platformu bileşenleri arasında yer alan Güneysu Çevre Platformu’nun sözcüsü Ceyhun Kalender, HES’lerin doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararların yanında, yok olmak üzere olan yaylacılığı da tamamen öldüreceğine ve kuruyan dere yataklarının bölgeye olan ilgiyi azaltacağına dikkat çekti. 

Kalender, yaptığı yazılı açıklamada, aynı zamanda suyun ticarileştirilmesinin ön ayağı olan ve bölge vadilerinde yapımı planlanan HES inşaatlarının, daha geniş alanları etkileyebileceği gerekçesiyle yaylacılara tedirginlik yaşattığını belirtti. 

Bakir bir turizm potansiyeli olan Güneysu’ya bağlı Handüzü Yaylası’nda hayvancılıkla uğraşan yurttaşların, HES çalışmaları ile yok olmak üzere olan yaylacılığı tamamen yok olacağı, kuruyan dere yataklarının bölgeye olan ilgiyi azaltacağı ve yayla turizminin olumsuz etkileyeceği endişesi taşıdıklarına vurgu yaptı. 

HES’lerle su satılacak, tarım bitirilecek 
Handüzü Yaylası’nda yaklaşık elli yıldır yaylacılık yaparak geçimini sağlayan Bekir Beşir ile İsmail Kalender HES’lerin doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiğinin yargı kararları ve bilimsel raporlarla defalarca ortaya konulduğuna dikkat çekti. Kalender, “Son zamanlarda gerek köylerde, gerekse yaylalarda susuzluk yaşanıyor. Vadideki HES’lerin yapılmasından yaşam alanları, su ve yaylalar çok büyük zarar görebilecek. Endişemiz HES’lerin sadece enerji amacı taşımadığı, bölgemizdeki temiz içme suyu kaynaklarının tünellerle birbirine bağlanarak bloke edileceği ve çevresindeki verimli arazileri de satın alınmak suretiyle tarımın bitirileceği yönündedir” dedi. 

Fiili ve hukuki mücadele sonuç veriyor 
Gürgen Vadisi’nde yapılması planlanan 4 HES’ten 2’si hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildiğini ve ‘iptal’ aşamasına geldiğini, anlatan Kalender, bir diğer HES projesi için yapılmak istenen ÇED bilgilendirme toplantısının da vatandaşların tepkisi üzerine yapılamadığını projenin askıya alındığını kaydetti. 

Kalender ayrıca, özellikle Gürgen Deresi’nin kaynak noktalarında planlanan Gürgen HES ve Tepe HES’in durdurulmasının, zaman zaman susuzluk yaşanan Güneysu ve köylerine içme suyu sağlayacak projelerinin hayata geçmesini sağladığını kaydetti. 

Handüzü Yaylası sakinlerinden emekli imam İsmail Kaba ise “Bu dereler, bu yaylalar Yüce Allah’ın bize bir lütfüdür. Biz insanlar olarak bunları korumakla yükümlüyüz. Bu bir mecburiyetin yanında Allah’ın da bir emridir” diye konuştu. 

 
 Kaynak: Derelerin Kardeşliği Platformu