Mavi ve beyaz yakalıdan grev yasağına HAYIR! – Atilla Özsever (BirGün)

DİSK, referandum çerçevesinde grev yasakları ve kıdem tazminatının tasfiyesine karşı ‘Hayır’ kampanyası yürütürken, beyaz yakalılar da Akbank’taki grev yasağını protesto etti

Mavi ve beyaz yakalıdan grev yasağına HAYIR!
Kol emeğiyle geçinen mavi yakalılar ve kafa emeği ağırlıklı olan beyaz yakalı çalışanlar, başta kıdem tazminatı ve grev hakkı olmak üzere emekçilerin haklarını tek adamın inisiyatifine bırakan Anayasa değişikliklerine “Hayır” diyorlar.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, geçen cumartesi günü İstanbul Kadıköy’de yapılan etkinlikte, “Anayasa değişikliği tek bir kişiye, tek bir imzayla sendikaları kapatma, grevleri yasaklama, kıdem tazminatlarını kaldırma, toplu iş sözleşmelerini askıya alma gibi yetkiler verebiliyor. Biz buna ‘hayır’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Beyaz yakalı çalışanların oluşturduğu Plaza Eylem Platformu da, geçen cuma akşamı Kadıköy Akbank Şubesi önünde yaptığı açıklamada, AKP hükümetinin Akbank’taki grev kararının ertelenmesini, dolayısıyla yasaklanmasını eleştirdi.

‘Kıdem’in fona devri
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, hükümetin 16 Nisan’da yapılacak referandumun ardından işçiler için çok yaşamsal bir konu olan kıdem tazminatının fona devredileceğini açıkladığını belirtti. Çerkezoğlu, “Böylece Anayasa referandumu, aynı zamanda kıdem tazminatı başta olmak üzere işçilerin hakları ile ilgili bir referanduma da dönüştü. Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatının ve iş güvencesinin yok edilmesi, miktarının düşmesi demektir” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, taşeron işçilerine kadro vaadinin unutulduğunu, işsizlik fonunun patronlara arpalık haline getirildiğini, grev yasaklarının arttığını ifade ederek, tüm çalışanları Anayasa referandumunda “Hayır” demeye çağırdı.

Akbank’taki grev yasağı
Bakanlar Kurulu, 20 Mart 2017 tarihli kararı ile Akbank’taki grevi başlamadan erteledi. Türkiye’de ilk kez bir grev, “ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle yasaklanmış oldu.

Daha önceki grevler, “milli güvenlik ve genel sağlık” gerekçesiyle 60 gün erteleniyor, erteleme sonrası da greve çıkılamadığı için fiilen yasaklanmış oluyordu. AKP hükümeti, bu kez ekonomik gerekçeyi ileri sürdü.

Akbank’ta örgütlü bağımsız Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BANKSİS), grevin ertelenmesine tepki göstererek, 2014 yılından bu yana 2 bin 500 çalışanın işten atıldığını, işten atılan 15-20 yıllık çalışanların yerine yeni personel alındığını ve bankanın 2016 yılında kârını enflasyonun altı katı oranında artırdığını açıkladı.

Beyaz yakalı eylemi
Akbank’taki grev yasağını protesto etmek amacıyla bankanın Kadıköy şubesi önünde bir protesto eylemi yapan Plaza Eylem Platformu, banka çalışanlarıyla dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

Açıklamada, özellikle kadın çalışanların hamilelik döneminde işten çıkarıldığı, süt izinlerinin engellendiği, performans sistemi adı altında satışla ilgisi bulunmayan vezneci ve güvenlik görevlilerine bile böyle bir hedef verildiği, bir kişiye en az iki kişilik iş yüklendiği, çalışanların fazla mesaiye zorlandığı belirtildi.

Platform, Akbank’ta örgütlü sendikanın banka çalışanlarıyla daha yakın bir ilişki içinde olması gerektiğini savundu. Eylemde herhangi bir BANKSİS yöneticisi yoktu, destek için DİSK’i temsilen Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı gelmişti.