Havai fişek fabrikasında patlama: Bakanlık denetlemiyor, kazalar devam ediyor
Spread the love

Sakarya’da Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda patlama meydana geldi, 7 işçi yaşamını yitirdi, 122 işçi yaralandı. Pandemi döneminde Çalışma Bakanlığı denetimlerine ara verirken, işçiler denetimsiz işyerlerinde çalıştırılmaya devam ediyor.

Sakarya Hendek’te bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda bugün (3 Temmuz) büyük bir patlama gerçekleşti. Sağlık Bakanı, 4 işçi yaşamını yitirdiğini, 73 işçinin yaralandığını açıkladı.

Aynı fabrikada 11 yılda 4 patlama

Patlama sonrasında açıklama yapan Hendek Belediye Başkanı üç yıl önce de aynı fabrikada patlama olduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi “Bu fabrikada geçtiğimiz yıllar meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda 5 işçi hayatını kaybetmiş ve 100’e yakın işçi yaralanmıştı” dedi.

2009 ve 2014 yıllarında meydana gelen patlamalarda 2 işçi ölmüş 39 işçi yaralanmıştı.

Kimya mühendisleri: ”Ortaya çıkan gazlar solunmaları durumunda zehirleyici etki gösterebilirler”

Konuyla ilgili Politeknik’e konuşan Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi YK Üyesi Gürkan Ergin şunları söyledi:

‘Elimizdeki bilgiler ışığında, havai fişek üretiminde kullanılan maddelerde ve dolayısıyla fabrika sahasında radyoaktif etki yaratacak bir madde bulunmadığını söyleyebiliriz. Havai fişek; potasyum nitrat, kömür, kükürt, metal tuzları, dekstrin, antimon sülfür ve kağıttan oluşur. Havai fişeklerin patlaması sonucu potasyum nitrat kaynaklı azot oksitler, metal tuzlarından kaynaklı metal oksitler ve antimon sülfürden kaynaklı ise antimon oksit gazları açığa çıkar. Ortaya çıkan gazlar solunmaları durumunda zehirleyici etki gösterebilirler. Bu gazlar iki gün kadar aerosol olarak havada asılı kalabilmektedir. Bölge sakinlerinin, olası tehlikeye karşı dikkatli olması, yetkililerin ise yapacakları ölçümler ve meteorolojik veriler ile süreci dikkatle takip etmeleri ve tespit edilen gazların içeriği, konsantrasyonu ve etki alanı hakkında kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekmektedir.’

Bakanlık iş güvenliği denetimlerini yapmıyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Rehberlik ve Teftiş Kurulu pandemiyi gerekçe ederek işyerlerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimleri yapmıyor. Covid-19 salgını sonrası iş müfettişlerinin sahada, işyerlerinde yaptığı denetimlere ara verildi ve müfettişler ‘kısa çalışma ödeneği incelemeleri’nde görevlendirildi.

Çalışma Bakanlığı, 1 Haziran sonrası tüm işyerlerini açarak işçilere ‘normal’ çalışma yaşamına dönün derken işyerlerini denetlemekle görevli iş müfettişlerini hala, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinde görevlendirmiyor.

politeknik.org.tr


Spread the love