Torun Center inşaatının iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketinin, 2013 Kasım ve 2014 Ocak’ta yaptığı denetimlerde Torunlar GYO’yu olası bir kaza konusunda uyardığı ortaya çıktı. Kazadan bir ay önce çıkan yangında işçilerin zorla çalıştırıldığı belirtildi
Torun Center’da 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetinden önce iş güvenliği şirketi Nitelikli Cevaplar Akademisi’nin (NCA), asansörde yaptığı denetim sonucunda Torunlar GYO’yu uyardığı ortaya çıktı.
Cumhuriyete Gazetesi’nden Erk Acarer’in ulaştığı belgelere göre Torunlar Center’daki kazadan önce asansörlerle ilgili NCA tarafından yapılan denetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği sorumlusu tarafından tutanak tutulmuş. 29 Kasım 2013 tarihli tutanakta, “Torun Center Projesi kapsamında A-4 blokta bulunan Alimak (cephe asansörü) döşeme ile arasında 30 cm’ye ait boşluklar bulunmaktadır. Kullanım esnasında bu boşluğa takılıp düşme, ayak sıkıştırma gibi tehlikeler bulunmaktadır. Ayrıca yükleme esnasında bu boşluklardan aşağıya malzeme düşme riski bulunmaktadır. Bunların aşağıda çalışanlara zarar verme riski vardır” tespiti yapılıyor. Bir diğer tutanak ise kazadan sadece 9 ay önce tutulmuş. 3 Ocak 2014 tarihli tutanakta özetle şu bilgiler yer alıyor: “Torun Center Projesi kapsamında çalışma sahasında yapılan iş sağlığı ve güvenliği kontrollerinde uygunsuz durum tespit edilmiştir. Yapılan incelemede, Torunlar’a ait, A4 bloktaki alimağın kapısının kapanmadığı tespit edilmiştir. Uygunsuz durumlar, olası bir iş kazasında ciddi yaralanmalara neden olabilir.”
Yangın çıktığında çalıştırmışlar
Torunlar Center’da asansör kazasından yaklaşık bir ay önce, başka bir facianın eşiğinden dönülmüş. İnşaatın orta katlarında kaynak yapılırken çıkan yangının, bir cana mal olmadan güçlükle de olsa söndürülebildiği anlaşıldı.
Üstü örtülmeye çalışılan ve medyaya “Mecidiyeköy’de bir yangın” diye yansıyan olay bir faciaya yol açmadan önlenebildi.
Yangınla ilgili konuşan işçilerin anlattıkları ise inşaatta yangın sırasında da çalışmaya ara verilmediğini ortaya koydu. İşçiler yangınla ilgili olarak, “Yangın ilk çıktığı anda da alevler büyümeye başladığında da bizi çalıştırmaya devam ettiler. Binada kurtarılması gereken malzemeler vardı. Onları, alevler yükseldiği halde bize taşıttırdılar. Hayatımızı hiçe saydılar” iddiasında bulundular. Bir başka kazayı da anlatan işçiler; “inşaatta pek çok kaza yaşandı, temel kazılırken 8 arkadaşımız göçükte kaldı. Çıkarıldıktan sonra yine çalışmaları emredildi. Bize açık açık inşaatın bitmesinin hayatımızdan daha önemli olduğu söylendi” dediler.
Kaynak: Sendika.Org