Soma Davası’nda yalanlar sürüyor: Görmedik, duymadık, bilmiyoruz

Soma Davası’nın 3’üncü duruşmasında oturumlar sanıkların çapraz sorgularıyla devam ediyor. İş güvenliği uzmanı maden mühendisleri mesleki sorumlulukları dahilinde olmasına karşın risk değerlendirmesi yapmadıklarını, yüksek ısılarda çalışmanın normal olduğunu iddia ettiler. Mühendisler sorgularında gerçeği saklamayı, Soma A.Ş’den yana tavır almayı sürdürüyor.

Soma Davası’nda 3’üncü duruşmanda tutuksuz sanıkların çapraz sorgusuna devam ediliyor. İş güvenliğinden sorumlu iş güvenliği maden mühendisleri, ocaktaki tehlikeleri belirlemek, alınması gereken önlemleri ortaya çıkarmak için yapılan ve maden ocağı gibi ağır ve tehlikeli işyerlerinde yapılması zorunlu olan Risk Değerlendirmesi’nin bulunmadığını açıkladılar. Risk değerlendirmesi konusunda iş güvenliği uzmanlarının her biri kendilerinin sorumlu olmadığını söylediler. Emniyet ve iş güvenliğinden sorumu mühendisler 301 işçinin katledildiği madenin eksikliklerini, uygunsuzluklarını belirtmek yerine mesleki sorumluluklarını yok sayarak Soma A.Ş’nin çıkarlarını korumaya, gerçeği saklamaya devam ediyor.

“Isı ölçmeyi bilmiyorum ama 9 derecelik fark normal”
Vardiya emniyet amiri maden mühendisi Erdem Cambaz, sorgusunda kendisinin iş güvenliğinden sorumlu olmadığını söyledi. Nemli sıcaklık sınır değeri 25 derece olmasına rağmen sıcaklığın neden 33 derece ölçüldüğüne ilişkin soruya Cambaz “İşçilerin 33 derecede çalışması normaldir. Herhangi bir sorun olsa, uygun olmasa ben çalışmam” dedi. Cambaz, ısı sensörlerini takip edip etmediğine yönelik soruya ise ısı sensörü bilgisi olmadığı, sadece gaz okuması yapmayı bildiği yanıtını verdi.

İşi “Tecrübeli” amirlerden öğrendim
Cambaz işe 2013 yılında Akın Çelik tarafından mühendis olarak alındığını, bir süre sonra Mehmet Efe tarafından emniyet amirliğine atandığını söyledi. Cambaz, emniyet konsunda eğitim almadığını, “tecrübeli” amirlerle çalışarak işi öğrendiğini söyledi.

Görmedik, duymadık, bilmiyoruz..
İş güvenliği uzmanı maden mühendisleri Ergün Yılmaz ve Harun Güneş acil durumlarda kullanılmak üzere madende sığınak olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Güneş, maden katliamının sebeblerini hala bilmediklerini, herşeyin bir anda geliştiğini belirtti. İş güvenliği uzmanları, 7 Nisan 2014’ten katliamın yaşandığı 13 Mayıs 2014 tarihine kadar ocakta yaşanan ısı artışından, işçilerin şikayetlerinden, yükselen gaz değerlerinden haberlerinin olmadığını söylediler.

“Acil planında yokum, o nedenle bakmadım”
Maden teknikeri emniyet birimi amiri Soner Günay ise sorgusunda gaz takibi ve işçilerin üzerlerine aldığı malzemeleri kontrol ettiğini, katliam öncesinde herhangi bir sorun görmediğini belirtti. Yaşadığı sıkıntıları amirlerine bildirdiğini ancak madendeki olayların “ani olaylar” olduğunu ve geleceğe yönelik tahminde bulunamayacaklarını söyleyen Günay; emniyet birimi için özel bir eğitim almadığını, acil eylem planında da yer almadığını, panoda asılı olmasına karşın planda yer almadığı için acil eylem planına hiç bakmadığını dile getirdi.

Görevlendirme soruları cevapsız
Gaz izleme personeli Batuhan Ünlüyol çapraz sorguda, 48 adet cihazın izlenmesinden sorumlu olduğunu diğer güvenlik başlıklarına dair sorumluluğu bulunmadığını söyledi. Ünlüyol, sensör verilerinin deftere geçirilmesi sırasında yapılan değişiklik ile ilgili de dışarıdan müdahalenin olanaklı olmadığını belirtirken “Görevlendirmeyi kim yaptı? İşi nasıl yapacağınızı kimden öğrendiniz? Kim neye göre tarif etti size gaz izlemeyi?” sorularını yanıtsız bıraktı.

Avukatlar duruşmayı terk etti
Sanık avukatlarının ifadeler sırasında müvekkillerine söyletemediklerini çapraz sorgu yoluyla söyletmeye çalıştıklarına dikkat çeken müşteki-mağdur avukatları duruşmayı terketti.

politeknik.org.tr