Soma Katliamı Davası’nın karar duruşması, bugün(11 Temmuz) Akhisar Adliyesi’nde görüldü. İşletme Müdürü maden mühendisi Akın Çelik’e iyi hal indirimiyle 18 yıl 9 ay, Soma A.Ş. Genel Müdürü maden mühendisi Ramazan Doğru’ya bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 22,5 yıl, patron Can Gürkan’a 15 yıl hapis cezası verildi. “Asıl patron benim” diyen Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi ise beraat etti.
Soma Katliamı Davası’nın karar duruşması, iki gün önce mahkeme heyetinden bir hakimin rahatsızlığı sebebiyle 11 Temmuz Çarşamba gününe ertelenmişti. 301 işçinin katledildiği Soma Katliamı’nın Karar Duruşması’nı takip etmek için gelen birçok kişi salona alınmadı. Mahkeme heyetinin, patrona beraat ve katilleri taksirle mükafatlandırmasını hukuksuz bulan avukatlar ve madenci yakınları kararı protesto etti.
301 kişiyi katletmenin cezası 15 yıl!
Mahkeme heyeti, Soma katliamının asıl sorumlularından Can Gürkan’a taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıl hapis cezası verdi. Can Gürkan, infaz yasası gereği sadece 6 yıl cezaevinde kalacak. Mahkemenin katliamı, katilleri ‘taksir’le mükafatlandırması sonrası madenci yakınları, davayı takip edenler karara isyan etti.
Mahkeme heyeti ayrıca maden mühendisi İsmail Adalı ve Ramazan Doğru’ya bilinçli taksir düzeyinde kaldığından 22,5 yıl ve tutukluluk halinin devamına, maden mühendisi Ertan Ersoy ve Akın Çelik’e 22,5 yıl hapis cezası ve ardından iyi hal indirimi uygulayarak cezanın 18 yıl 9 ay hapis cezasına indirilmesine, Mehmet Ali Günay Çelik’in 13 yıl iyi hal indirimi uygulanarak 11 yıl 8 ay hapis cezası almasına, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Haluk Evinç, Hilmi Karakoç, Hüseyin Alkan, Mehmet Eren ve Fuat Ünal Aydın’ın 10 yıl iyi hal ile 8 yıl 4 ay hapis cezası almalarına karar verdi.
Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişiye beraat
Mahkeme heyeti, Soma Katliamı’nın ardından “Asıl patron benim” diyen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş eski Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişinin beraatine karar verdi.
Madenci aileleri isyan etti: ”Bu dava burada bitmeyecek”
Tutuklu sanıklar hakkındaki karar açıklandıktan sonra madenci aileleri, avukatlar ve duruşmayı takip eden emek ve meslek örgütü temsilcileri karara isyan etti. Tepkiler üzerine önce duruşmaya ara veren daha sonra da madenci yakınlarının yakarışları ve sloganları altında kararı okuyan mahkeme heyeti, 301 işçiyi katledenlere ödül gibi ceza vermiş oldu. Duruşma sonrası konuşan madenci aileleri ‘Biz çocuklarımıza ev, araba değil, babalarının adalet mücadelesini bırakacağız’ dedi.
2 madenci ailesi de karara karşı HSK’nın önünde bitecek bir adalet yürüyüşü başlatacaklarını belirterek tüm ailelere çağrı yaptı.
Dava sonrasında açıklama yapan avukatlar, emek ve meslek örgütleri temsilcileri, 301 işçinin yaşamını yitirmesinden sorumlu olanların hak ettiği cezaları alana kadar mücadele edeceklerini belirtti.
politeknik.org.tr