Soma Davası’nda 10’ncu duruşma: Sorumlular yalana devam ediyor
Spread the love

Soma Katliamı Davası’nda 10’uncu duruşma Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, katliamın nedenlerini yeniden ortaya koyan ve katliamın üst sorumlularını Soma A.Ş ve Bakanlıklar olarak ilan eden yeni bilirkişi raporu okundu. Duruşma 12 Ekim’de görülmek üzere ertelendi.

Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma Katliamı Davası’nda 10’uncu duruşma dün (23 Ağustos) gerçekleştirildi. Davada en önemli gelişme 262 sayfadan oluşan yeni bilirkişi raporunun okunmasıydı. Soma Holding’in ilk bilirkişi raporuna itirazı üzerine mahkeme heyetinin yeniden belirlediği bilirkişi heyetince yeniden hazırlanan rapor katliamın nedenlerini yeniden ortaya koydu. Bilirkişi raporu, Soma A.Ş’nin üretim hırsına, ocaktaki işçi sağlığı ve iş güvenliği eksiklerine, teknik eksikliklere, Bakanlık ve ona bağlı organların denetim-yaptırım eksikliğine yeniden vurgu yaptı.

“İhmal değil, kasıt var”
Sendika.Org’nin haberine göre bilirkişi raporunun okunmasının ardından madenci ailelerinin avukatları rapor hakkında beyanda bulundu. Avukat Denizer Şanlı bilirkişi raporunda eksiklikler de bulunduğunu ifade ederek rapordan çıkan ihmal vurgusunun yanlış olduğunu Soma Katliamı’nda kasıt olduğunu belirtti. Şanlı “Tarihin en büyük işçi cinayeti davasında, bir daha bu tip olaylar olmamasının önüne geçecek bu rapor eksiktir. Bugüne kadar havalandırma sorununu defalarca farklı bakış açıları ve tezlerle anlattık, ancak bilirkişiler tek noktadan gitmiş.  Ocaktaki eksiklikleri ‘ihmal’ biçiminde değerlendiren bu raporda ihmal davranış yoktur kasıt vardır.” ifadelerini kullandı. Şanlı raporda ocak için belirtilen ‘topuk yenilmesi’ kavramının Soma A.Ş’nin katliama neden olan kar hırsını açıkça gösterdiğini vurguladı.

“Taşeronlar ve sendika da yargılanmalı”
Madenci aileleri adına beyanda bulunan Avukat İbrahim Arzuk ise üretim zorlamasının iki bilirkişi raporunda, işçi ifadelerinde ve üretim kayıtlarında sabit olduğunu ancak işçilere bunu dayatan taşeronların da sorumlu tutularak yargılanması gerektiğini söyledi. Arzuk ayrıca rıza üretim aracı gibi çalışan ve tüm bu krizlere göz yuman sendikanın da yargılanması gerektiğini söyleyerek “Sendika emek sömürüsü rejimini perdeleme görevini görmüştür. Bu sebeple sendikanın ve yetkililerinin de Soma Katliamı’nda payı vardır, yargılanmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Patron ve mühendisler yalan söylemeyi sürdürüyor
Bilirkişi raporuna karşı ve savcının tutukluluk hallerinin devamı mütalaasına karşı beyanda bulunan Soma A.Ş’nin patronu tutuklu sanık Can Gürkan, bilirkişi raporunun bilimsel olmadığını, işçilerin, basın yayın organlarının dava sürecinde yalan söylediklerini iddia etti. Gürkan “Biz bu süreçte işçilerin sınırsız şekilde yalan söylediğini gördük. Rapor bilimsel değil, kurgudur. Ben iki hafta önceki duruşmada Soma’yı FETÖ yaptı demedim. Basın hep çarpıtmış. Araştırılması lazım dedim. Bilirkişiler eksiklik olmasına rağmen yatırım yapmadığımı söylemiş. 3 km anayol sürdük yatırım değil midir bu?” ifadelerini kullandı.

Soma A.Ş Genel Müdürü maden mühendisi Ramazan Doğru savunmasında bilimsel çalışma yapmadıklarını “tecrübe“ ile hareket ettiklerini söyledi. Doğru “S panolarında paralel havalandırma galerisi yoktu deniyor. Öyle bir ihtiyaç duysaydık yapardık. Soma’nın yapısı ile ilgili hiç ‘bilimsel çalışma’ yapmadık. Tecrübelerimizle buranın yapısını biliriz” dedi. Doğru, sorumlu olduğu iş yerinde aynı zamanda mesleki sorumluluklarını da hiçe sayarak üretim zorlamasına, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yok sayılmasına yine değinmedi.

“Maske kullanımını işçi işçiye gösterir”
Duruşmada savunma yapan teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik şirketin ocaktaki işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine bakış açısını da yansıttı. Çelik “Maske eğitimi verilmemiş deniyor, çok komplike bir şey değil maske takmak. Biri bilmese diğeri biliyordur, gösterir” ifadelerini kullandı.

“Parası neyse vereyim, incelensin”
Çelik’in ardından yeniden söz alan patron Can Gürkan tekrar söz aldı. Gürkan “Olay metan yanması deniyor. Metan olup olmadığı ile ile ilgili testler yapılmalıdır. Gerekirse ben parasını veririm. Bu salon büyük bir yalanın kurbanıdır” dedi. Aileler Gürkan’a tepki gösterdi.

Mesleki sorumluluklarını yok sayan mühendisler yargılanıyor
Soma Davası’nda 4’ü mühendis 6 tutuklu, 28’ı mühendis 40 tutuksuz olmak üzere 46 sanık yargılanıyor. İddianamede, 8 sanık hakkında “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis isteniyor. Mesleki sorumluluklarını ve meslek onurunu yok sayan, iş güvencesi kaygısıyla Soma A.Ş’nin üretimdeki ve güvenli çalışma ortamı sağlamak konusundaki eksikliklerine göz yuman maden mühendisleri yargılanmaya devam ediyor.

politeknik.org.tr


Spread the love