Soma Katliamı Davası’nın 5’inci duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık ifadeleriyle devam ediyor. Sanık avukatları üretim zorlamasına ilişkin soruları engellemeye çalışıyor, sanık avukatlarına tepki gösteren aileler salondan atılmakla tehdit ediliyor.
Soma’da, 5’i mühendis 301 işçinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin açılan davanın 15 Aralık’ta başlayan 5’inci duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık ifadeleriyle devam ediyor. 6’sı mühendis 8 tutuklu, 26’sı mühendis 38 tutuksuz sanığın yargılandığı davada sanık avukatları üretim zorlamasına yönelik soruları engellemeye çalışıyor. Soma A.Ş’yi aklamaya çalışan avukatlar madenin sözleşmesinde belirlenen yıllık 1 milyon 500 bin ton üretim planına rağmen Soma A.Ş’nin her türlü işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemini yok sayarak 2012 yılında 3 milyon 816 bin 15 ton, 2013 yılında ise 3 milyon 566 bin 457 ton üretim yapmasına karşın üretim zorlaması ile ilgili sorulara itiraz ediyor.
Katliamdan yaralı kurtulan işçilerden Fehmi Dinç ifadesinde“Ben kömür taşıma bantlarının tamir ve bakımından sorumluyum. Üretim durmasın diye vardiya bitiminde de çalıştırılırdık. Hatta bir defa bant tamiri uzun sürdü. Görevlilere 30 defa telefon geldi. Bu durumda kalan bir arkadaşım telefon konuşmasından sonra kendisine artık ne gibi hakaret edildiyse ne dendiyse geldi sinirden telefonu yere çarpıp kırdı” derken sanık Can Gürkan ve avukatları Dinç’i taciz ederek konuşmasını engellemeye çalıştı.
Soma Davası’nın 15 Aralık’ta başlayan 5. duruşmasının ilk gününde de sanık avukatlarının üretim zorlaması ile ilgili sorulara itirazına karşı aileler ‘Neden itiraz ediyorsunuz? Siz soru sorduğunuzda biz itiraz etmiyoruz. Bizim avukatlarımız soru sorduğunda neden itiraz ediyorsunuz?’ şeklinde tepki göstermişti. Hakim Aytaç Ballı, ailelerin tepkisine “Çıkın dışarı, gidin, yarın da gelmeyin böyle yapacaksanız” diyerek aileleri salondan uzaklaştırmak istedi.
“Katliamı nasıl gerçekleştirdiklerini çok iyi biliyorlar”
Sanık avukatlarının üretim zorlamasının üstünü örtmesini değerlendiren müşteki avukatlarından Av. Sercan Aran şöyle konuştu:
Bu madende bant tamirinden, kömür çıkaran işçiye herkes daha çok kömür çıkarmak için baskı görüyor. Katliamın en büyük sebebi de budur. Sanıklar ve sanık avukatları da bu durumu çok iyi biliyor. Bu sebeple de ‘üretim zorlaması’ konusunun konuşulmamasını istiyorlar. Sanıklar üretim zorlaması konusunun dün olduğu gibi üzerini kapatmaya çalışıyorlar. Buna izin vermedik, vermeyeceğiz.
“İSİG eğitimi yerine ısmarlama imza”
Tanık maden işçisi Dinç ifadesi sırasında ayrıca, maden çalışmaya başlamadan önce temel işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi almadığını dile getirdi. Dinç “Eğitim almadım. İmza at dediler attım eğitim almış gibi” dedi. Mahkeme heyeti başkanının “Bilmediğin evrakı neden imzaladın?” sorusunu yanıtlayan Dinç, “Madende çalışabilmem adına tek seçeneğim buydu. Ekmek parası için” şeklinde konuştu.
Kaynak: Politeknik, Sendika.Org