JFMO: İstanbul’daki asansör faciası kaza değil cinayet

06.09.2014 tarihinde, İstanbul Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadyumu’nun yerine yapılan 36 katlı rezidans inşaatında iş asansörünün zemine düşmesi sonucunda 10 işçi hayatını kaybetmiştir.

Asansör faciasında yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet kederli ailelerine ve  yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Soma’da 301 işçi öldü. Siirt’te baraj kapakları açıldı 6 kişi boğularak can verdi. Erzurum’da kayak pisti çöktü facianın eşiğinden dönüldü. Ve İstanbul Mecidiyeköy’ de  10 işçi feci bir şekilde hayatını kaybetti.

Bu ve benzeri faciaların nedenleri; özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve kamusal denetiminin yetkili ve etkin bir biçimde yapılmamasıdır.

Kuralsız esnek çalışma dayatması ve denetimsiz çalışma sonucu meydana gelen bu facianın sorumlularından hesap sorulmalıdır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili Yasa ve Yönetmeliklerin gözden geçirilmesi, kamu denetiminin etkin bir şekilde yerine getirilmesi, bundan sonraki katliamların önüne geçilmesini ve can kayıplarının engellenmesini sağlayacaktır.

Bu iş kazalarının temelinde sermayenin rantını artırma amacı yatmaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yetersiz kalmaktadır. Kamu denetimi aktif bir şekilde devreye sokulmalı, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği yasaları göstermelik olmaktan çıkarılmalı ve iş cinayetleri ve kazaları konusunda ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak yetkilileri görevleri ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyor ve YETER ARTIK bu ve benzeri cinayet gibi ölümleri durdurun diyoruz.

Saygılarımızla

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

XV. DÖNEM YÖNETİM KURULU