İşyerimizde deprem güvenliği için talepler – Politeknik

Deprem sonrası, panik halinde işyerleri tahliye edildi, çalışanlar apar topar evlerine dağıldı. ‘Evim sağlam mı?’, ‘Deprem anında ne yapmalıyım?’, ‘Eşyalar nasıl sabitlenir?’ gibi sorular şu an hepimizin aklını meşgul ediyor. Bir kısmımız bir sonraki depreme kadar unuttuk bile…

Peki işyerlerimiz güvenli mi? Depreme işyerinde yakalanırsak ne yapmalıyız?

Deprem de iş kazası, yangın gibi işyerlerinde hazırlıklı olunması gereken bir acil durumdur. Acil durumlara karşı Acil Durum Eylem Planı hazırlamak ve Acil Durum Eylem Planı’yla ilgili çalışanları bilgilendirmek ve eğitmek, yılda bir defa Acil Durum Tatbikat’ı yapmak, acil durumlara karşı önlem almak işverenlerin yasal sorumluluğudur.

Barındığımız alanlar gibi çalıştığımız işyerlerinin de depreme karşı güvenli olması, alınması gereken önlemlerin en başında gelmektedir.

Deprem tehlikesini yeniden hatırlamışken, işyerlerinde depreme hazırlıklı olmak için:

– Acil durumların/depremin olumsuz sonuçlarından çalışanların etkilenmeyeceği şekilde acil durum toplanma alanları belirlenmelidir.

– Acil durumda/deprem anında işyeri tahliye planı mümkün olan en kısa sürede çıkışı sağlayacak şekilde hazırlanmalı ve işyerinin her katında asılı olmalıdır.

– İşyerlerinde bir acil durum tatbikatı olan deprem tatbikatı yapılmalıdır.

– Acil durum/deprem tatbikatları aynı zamanda hataları ve ihtiyaçları tespit etmek için yapılmaktadır. Tatbikat periyotları atlanmamalı, tatbikat sonrası ihtiyaçlar belirlenerek giderilmelidir.

– Acil durum/deprem tahliyesi gerektiren durumlarda, acil durum sireniyle işyerinde enerjinin kesilmesini sağlayan, asansörü devre dışı bırakan, acil çıkış kapılarının açılmasını sağlayan otomatik sistemlerinin sağlıklı çalıştığından emin olunmalıdır.

– Deprem öncesi-anı-sonrası hazırlıklarıyla ilgili eğitimler düzenlenmeli, işyerinde deprem anında oluşacak tehlikelerle ilgili risk analizi yapılmalı, tehlikelere karşı hazırlıklar tamamlanmalı, deprem anı için güvenli bölgeler saptanmalıdır.

– Deprem sonrası ilk 72 saat içinde ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin (kuru gıda, su, battaniye gibi ) yer aldığı yeterli sayıda acil durum çantası hazırlanmalı, uygun lokasyonlara yerleştirilmelidir.

Deprem güvenli bir çalışma ortamı için tüm bu gereklilikler işverenden, çalıştığımız bölümün sorumlusundan, iş güvenliği uzmanından talep edilmelidir.

Politeknik