Nilüfer Belediyesi’nin 5.’sini düzenlediği Tohum Takas Şenliği’nde binlerce yerel tohum takas edildi: “Tohum çeşitliliğini korumak yarınlara taşımak görevimiz”
Tarımsal üretimin AKP iktidarının politikalarıyla yer geçen yıl azaltıldığı, tohum yasasıyla üreticilerin tohum temininde şirketlere zorunlu kılındığı bir dönemde Bursa Nilüfer Belediyesi, EKODER ve Nilüfer Kent Konseyi “Tohum Takas Şenliği” düzenledi. Tohum şenliği, yerel tohumların takasının yanı sıra bir çok atölye ve tartışmaya da ev sahipliği yaptı.
“Tohum çeşitliliğini korumak, yarına taşımak görevimiz”
Şenlikte, “Sürdürülebilir Tohumların Buluşması” forumu; tohum ve fide, solucan gübresi, file çanta, tohum topları, sabun ve sirke yapım atölyeleri düzenlendi. 25 çeşitten, toplam beş bin paket tohum, katılanlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Etkinlikte, çeşitli il ve ilçelerden gelen kurum, dernek ve tohum gönüllüleri de, ellerindeki yerel tohumları birbirleriyle paylaştı.
Konak Kapalı Pazar Alanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bütün bunları yaparken amacımız, tohum çeşitliliğimizi korumak, yarınlarımıza aktarabilmek. Bu çalışmaları gerçekleştiren, bostanda toprağın türküsünü filizlendiren bütün arkadaşlarıma kentim adına teşekkür ediyorum.
Sürdürülebilir bir yaşam için büyük katkı sağlayan buluşmamız, yaygınlaşıyor, farkındalık, kentin hatta ülkemizin dört bir yanına yayılıyor. Bu buluşmada, çok fazla emek, alın teri ve en önemlisi yerele, sürdürülebilir tarıma yönelik büyük sevgiyle gerçekleştirilen örnek bir iş birliği var. Aslında bugün burada, geleceğe olan borcumuzu kısmen de olsa yerine getirmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Tohumda ne olmuştu?
Ekim 2006’da çıkarılan Tohumculuk Kanunu ile Türkiye yabancı tohum şirketlerinin pazarı oldu, çiftiye 2011 yılına kadar geçiş süresi tanındı. 2011’den sonra sertifikalı tohumla üretilmeyen ürünlerin satışı yasaklandı. Yasağa uymayanlara önce para cezası, sonra meslekten men cezaları getirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik 23 Aralık 2016’da Antalya’da yaptığı toplantıda yerli-yabancı tohum sanayicilerine “2018’de sertifikalı tohum kullanmayan (çiftçi) destek alamayacak” diyerek ‘müjde’ vermişti. 2018 yılında çıkarılan yönetmelik ile çiftçilerin ektiği bütün tohumların sertifikalandırılması zorunluluğu getirildi. Yerel tohumları geçmişten bugüne üreten, üretimde kullanan, takas ederek tohum çeşitlerinin adaptasyonunu geliştiren çiftçilerin bu hakkı elinden alındı.
Tohum takas etkinlikleri üreticilerin geleneksel tohum hakkını elinden alan, şirketlere muhtaç hale getiren düzenlemelere karşı yüzlerce yıldır elden ele, nesilden nesile aktarılan, iklime uygun, hastalıklara dayanıklı hale gelen yerel tohumların geleceği için büyük önem taşıyor.
politeknik.org.tr