Politeknik ekibi, Halkçı Yerel Yönetim Meclisi ile Kemalpaşa’da 2 günlük incelemelerde bulundu. İncelemeler ve halkla yapılan toplantılar sonucunda birçok öneri ortaya çıktı.
Kemalpaşa Halkçı Yerel Yönetim Meclisi Seçim Bürosu çok hareketli, her gün birçok insan sohbet etmek için seçim bürosuna uğruyor.
Kemalpaşa’nın hemen her yerinde “Hırsız AKP” yazılamalarını görebilirsiniz
Baktığınız her alanda çay bahçeleri var. Yaşam alanları ve üretim alanları iç içe.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, birlikte üretimin güzel bir örneği. Yaklaşık 4 bin üyesi bulunan kooperatif, çayın harmanlanmasından paketlenmesine kadar tüm işlemlerde ortaklaşa çalışıyor.
Kemalpaşa’da inşaat halindeki binaların yoğunluğu dikkat çeken bir konu oldu.
Kemalpaşa’nın genelinde yüksek katlı binalar bulunuyor.
Villa sitelerin yapılması için dağ traşlanmış.
Belediye binasının 3. katı çok büyük ve işlevsel olmasına rağmen kullanılmıyor.
Kemalpaşa’nın birçok alanında yol düzenlemesi yok. Sahile ve sahilde bulunan festival alanına giden yollarda da şimdiye kadar hiçbir düzenleme yapılmamış.
Yeni inşaatların olduğu alanlarda bile yollar düzensiz ve dar.
Köylere çıkan yolların çoğu düzenlenmemiş ve yağmurun sık yağdığı Kemalpaşa’da çamurlu yollar günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.
Kemalpaşa’nın merkezinde bir kent meydanının olmaması, bu alanda trafiğin yoğunlaşması ve kavşak sorunları bulunuyor. Kimi zaman tırların ve kamyonların bu merkeze girmeleri sıkışıklığa neden oluyor.
Karadeniz Sahil Yolu kentle sahili birbirinden koparan en büyük etken. Ayrıca buradan Sarp Sınır Kapısı’na giden tırların hızı ve yoğunluğu bölgede yaşayanlar için tehlike arz ediyor. Kentin Karadeniz Sahil Yolu’na bağlanan kavşak noktalarının olmaması kaza riskini arttırıyor.
Kemalpaşa Osmaniye Köprüsü, 18.yüzyılda inşaa edilmiş bir tarihi eser. Ancak Kemalpaşa’nın merkezinde bulunmasına rağmen çok geri planda kalmış ve yeterli önem verilmemiş. Önünde bulunan korkuluk ise köprünün tarihi dokusuna uymuyor.
Sarp Sınır Kapısı’na kadar yolun kenarlarında ve Kemalpaşa’nın içinde birçok tekstil mağazası bulunuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Derin Deniz Deşarjı inşaatı devam etmesine rağmen kanalizasyon sularının arıtılmadan denize bırakılması halk sağlığını, denizdeki canlı yaşamını ve balıkçılığı tehdit ediyor.
Sahilde denize girilmesi için herhangi bir düzenleme yok. Kemalpaşa ve Hopa’da yaşayanlar denize girmek için sınırı geçip Batum’a gidiyor.
Atık suların denize bırakılmasına rağmen denizin berraklığı dikkat çekiyor.
Kemalpaşa Halk Festivali’nin yapıldığı alanda moloz yığınları bulunuyor ve aynı zamanda tırların fiili park alanı olmuş.
Binalar dere boyunca bulunan istinat duvarına dayanmış durumda. Derenin debisinin artması ile birlikte bu alanlarda taşkın olma riski bulunuyor.
Dere boyunca çoğu noktada korkuluk bulunmuyor. Fotoğrafta gördüğünüz alan ise çocuk parkının hemen yanı.
Köylerde çöp konteynırı ve çöp toplama sisteminin bulunmaması nedeniyle atıklar ya dereye ya da yüksek bir noktadan aşağı atılıyor.
Beldede, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki park alanı dışında çocukların oynayacağı park alanı bulunmuyor. Halk tarafından da belirtilen en önemli sorunlardan biri park alanlarının yetersizliği.
Atık sorunu Kemalpaşa’nın tümünde yakıcı bir sorun teşkil ediyor. Bu fotoğraf ise Kemalpaşa İlköğretim Okulu önünden.
Üç Kardeşler Köyü’nden çay tarlaları ve deniz
Kadınlarla yapılan toplantıda kadınların ortak alanlarının az olması ve kentin her alanından erkeklerle eşit bir biçimde yararlanamadıkları sorunu ortaya çıktı. Kreş olmaması, pazar alanının düzensizliği, spor ve kültürel tesis alanlarının (sinema, tiyatro) eksikliği kadınların sorun olarak belirttiği konular oldu.
Düzenlenen halk toplantısında Kemalpaşalıların sorunları, talepleri ve yerel yönetimden beklentileri konuşuldu. Birçok öneri dile getirildi. Üreten ve paylaşan Kemalpaşa için Halkçı Yerel Yönetim Meclisi’nin halkla beraber Kemalpaşa’yı yaşanabilir bir kent yapacağı vurgulandı.