Tuzla’da halk sağlığı çevre güvenliği yok sayılıyor!
Spread the love

İstanbul Tuzla’da yaşanan kaçak kimyasal atık deşarjı sonucu yerleşim alanlarına zehirli gaz yayıldı. Yayılan gaz sonucu etkilenen 100’e yakın kişi hastanelere kaldırılıp tedavi altına alındı. Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yerinin belirtilmediği bir vidanjör parkının incelenmesi sonucunda olaya karışan 4 adet tanker tespit edildi. Atık su kollektörüne (kanalizasyon) deşarj olunan (boşaltılan) kimyasalın miktarı ve çevreye vermiş olduğu zararlarla ilgili çevresel atık denetiminden sorumlu olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tuzla Belediyesi ve Deri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki konuyla ilgili ‘Korkulacak bir şey yok, ara sıra gözden kaçabiliyor’açıklamalarında bulundu. Yaptıkları her açıklama kentleri yağmayla yönetmeye çalışanların halk sağlığını ve çevre sağlığını hiçe saydıklarını kanıtlar nitelikte!
İSKİ kanalizasyona dökülen kimyasal atığın içindeki maddenin zararlı kimyasal trichloroethyene olduğunu açıkladı. Kanalizasyon boyunca rögar kapaklarından havaya karışarak Tuzla’yı etkisi altına alan kimyasal, 100’e yakın kişinin hastanelere koşmasına sebep oldu.

Trichloroethylene kimyasal maddesi nedir?

Yanıcı olmayan kokusuz, renksiz bir sıvı olan tricholoroethyene, tekstil ve metal sektöründe boya çözücü olarak kullanılıyor. Trichloroethylene tamamen suda çözünmez olduğundan, buhar gibi havada kalma eğiliminde, havaya hızla karışabiliyor. Maddeye kısa süreli maruz kalmak göz, cilt problemlerine; solunması durumunda akciğer iltihaplanmasına yol açıyor. Uzun süreli maruz kalmak ise böbrek ve karaciğerlerde ciddi hasarlar bırakıyor.

Halk sağlığını ve çevre sağlığını korumaya yönelik tehlikeli atıkların kullanımı, bertarafı ve denetimi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatında Atık Yönetimi Yönetmeliği bulunuyor. 2.05.15 / 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliği’ nde çevresel atıkların üretim tesislerinden arıtma tesislerine ne şekilde nakledileceği, arıtma tesislerinde hangi prosedürlerin uygulanacağı, geri dönüşüm prosedürünün hangi kurumlarca denetleneceği ve gerektiği koşullarda hangi cezai işlemlerin uygulanacağı detaylıca tanımlanıyor.

Yönetmeliğe göre :

Periyodik olarak yapılması gereken atık üretim testlerini denetleme sorumluluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Çevre İl Müdürlülükleri’ ndedir.

Atık araçlarının kaydının tutulması ve araç takip sistemlerinin kurulması belediyelerin sorumluluğundadır.

Atıklara ilişkin kütle denge bilgisini (atık miktarını) hazırlamak atık işletme tesislerinin sorumluluğundadır.

Denetim ve araç takip sisteminden sorumlu olan İstanbul Çevre İl Müdürlüğü, İBB ve Tuzla Belediyesi tehlikeli kimyasalların yönetimi konusunda gerekli denetimleri ve düzenlemeleri yapmadığı için Tuzla’da halkın zehirlenmesinden sorumludur. Şirket bilgilerini saklayan, atık kodlarını yani atıklarla ilgili bilgileri halka açıklamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha sorumludur, suça ortaktır.


Spread the love