Sürdürülebilir Kalkınma’dan Dünya Su Forumu’na – Taylan Ulaş Evcimen*

Dünya Su Konseyi, su konusu ile ilgilenenlerin adını giderek daha sık duyduğu bir küresel örgüttür. Dünya Su Forumları(WWF) Dünya Su Konseyi’nin düzenlediği bir etkinliktir ve konseyin dünya çapında tanınmasında etkisi büyüktür. Dünya Su Konseyi’nin yapısına baktığımızda; çeşitli devletlerin su ve çevre ile ilgili bakanlıklarını ve devlet kurumlarını, çok uluslu ya da yerel su şirketlerini, BM’ye bağlı çeşitli kuruluş ya da programları, çeşitli uluslararası ya da ulusal enstitü ve vakfı bir arada görmekteyiz(1).

Türkiye 16-22 Mart 2009 tarihlerinde 5. Dünya Su Forumu’na ev sahipliği yaptı. ‘Su Olimpiyatları’ olarak anılan ve 1997’de Fas, 2000’de Hollanda, 2003’de Japonya ve 2006’da Meksika’nın ardından 2009’da Türkiye’de yapılan forum boyunca 100 oturum gerçekleştirildi. Forumun ‘Farklılıkların Suda Yakınlaşması’ ana teması üzerine kuruldu. Devlet başkanları, parlamenterler, yerel yöneticiler, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri bu tema altında, küresel değişimlerden su kaynaklarının korunmasına görüş alışverişinde bulundu. İstanbul’un en merkezi alanları ve ana yolları forum nedeniyle trafiğe kapatıldı ve forum boyunca çok geniş güvenlik önlemleri alındı. 17.5 milyon avro bütçelik organizasyonun en büyük destekçisiyse yine sponsorlarıydı .

Dünya Su Forumu’nun oluşmasında ve düzenlenmesinde ‘sürdürülebilir kalkınma’ kavramı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle sürdürülebilir kalkınma kavramının oluşumuna ve uygulanmasına göz atmak Dünya Su Forumu’nun hedeflerini ve amaçlarını daha anlaşılır hale getirecektir.

Makalenin tümüne ulaşmak için tıklayınız