Soma’da bilirkişi raporu da katliamı işaret ediyor

Soma katliamına ilişkin ön bilirkişi raporu hazırlanan ön bilirkişi raporunda madende çıkan yangının trafo patlamasıyla değil, kömürün yanmasıyla çıktığı belirtiliyor. Ayrıca raporda Madende bulunan ölçüm cihazlarının çalıştığı ve sürekli artan karbonmonoksit miktarını tespit ettiği ifade ediliyor

Soma katliamına ilişkin ön bilirkişi raporu hazırlandı. Cumhuriyet Savcısı Gökhan Şahin, Cumhuriyet Savcısı Adem Aktaş ile bilirkişi heyetindeki Maden Bilirkişisi Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Maden Bilirkişisi Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur, Elektrik Mühendisi Prof. Dr. Eyüp Akpınar ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alparslan Ertürk’ün yaptıkları incelemenin ardından hazırladıkları ve soruşturmanın ana delili olan ön bilirkişi raporunda; ocakta meydana gelen yangının gerekçesinin trafo patlaması değil kömür yanması olduğu belirtiliyor

Rapora göre patlayan trafo değil, trafo patladı iddiası

Transformatörü yerinde inceleyen bilirkişi raporunda burada bir sorun bulunmadığı, yangının trafo kaynaklı olmadığı bilgileri yer alıyor. Raporun trafoyla ilgili bölümü şu şekilde:

Yaptığımız teknik doküman incelemesinde ve ocağı girildiğinde, U-2 merkezindeki transformatörler yerinde incelendi. U-3 bölgesindeki transformatörlere ulaşılamadığı için incelenemedi. Tranformatör içerisinde patlayıcı, yanıcı yağ ve gaz bulunmadığı bilinmektedir. Tüm bunlara dayanarak kazanın bir transformatör patlaması diye adlandırılan bir cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağı kanaati oluşmuştur.

Isı yüksekliğini cihaz tespit etti, şirket üretim hırsı yüzünden görmezden geldi

Raporda kömürün havayla birleşmesinin ardından oksitlenmeyle ısı açığa çıktığı ve şirketin bu ısıyı tahliye edilmek zorunda olduğu ifadesi yer alıyor. Ayrıca madende katliamı önleyecek gazları ölçen ölçüm cihazlarından 48 tane bulunduğu ve bu cihazların yangın tehlikesini saptadığı hatta yer yer karbonmonoksitin üst sınırının 10 katına kadar çıktığı ifadesi bulunuyor. Ancak raporda şirket patronun üretimden vazgeçmeyip tehlikeli bölgeleri boşaltma ihtimalinden bahsedilmiyor. Raporda madende çıkan yangının geldiğini günler öncesinden belirleyen ölçüm değerleri şu şekilde yer buluyor: “Isı uzaklaştırılmadığı takdirde de birikerek ocakta yangınlara neden olmaktadır. Kömürün kendiliğinden yanması sonucunda korbondioksit, karbonmonoksit, ısı ve nem açığa çıkar. Bu parametrelerin izlenmesi ile kömürün kendiliğinden yanmasının tespiti ile sayıda ölçüm kaydı olduğu tespit edildi. Bu amaçla yeraltı maden işletmeleri adı geçen gazların ölçülmesi için sensörlerle donatılmıştır. Olayın meydana geldiği madende, 19 karbonmonoksit, 1 korbondioksit 19 metan ve 9 adet oksijen olmak üzere toplam 48 uzaktan algılama sensörleri ocağın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiştir.

Özellikle kömür üretiminin yapıldığı alanda, sensörlerin yerleştirildiği tespit edildi. Kömürün kendiliğinden yandığını belirleyen karbonmonoksit gazı tarafımıza iletilen veriler üzerinde 2014 yılı mart ayından kazanın meydana geldiği zamana kadar incelemelerde, özellikle S ponosundaki 470 numaralı sensörde, madenlerde izin verilen azami konsantrasyon olan 50 PPM’nin üzerinde, çok sayıda ölçüm kaydı olduğu tespit edilmiştir. Bu sensörlerin yer yer 500 PPM’nin üzerinde kayıtlar yaptığı saptanmıştır.”

Politeknik Soma teknik raporu (1) için tıklayınız.

Politeknik Soma teknik raporu (2) için tıklayınız.

Kaynak: Sendika.Org