Fatsa Altıntepe’de altın madenine karşı mücadele veren Alaattin Yılmazer’i konuk ettik.
Uzun yıllar İstanbul’da ofislerde, plazalarda çalışan, yakın geçmişte Fatsa’ya dönerek tarım ile uğramaya başlayan Alaattin Yılmazer bölgede yürütülen ekoloji mücadelesinin öznelerinden biri oldu.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nde de görev alan Yılmazer ile yaşam alanlarını tehdit eden madencilik faaliyetlerini, tarım alanlarında, su varlıklarında oluşan tahribatları, yoğun emekle sürdükleri mücadeleyi konuştuk.
Yaşadığımız toprakları korumak zorundayız
Yılmazer, Türkiye benzeri ülkelerde maden arama faaliyetlerinin kuralsızca ilerletildiğini, canlı yaşamı, çevre etkileri vb. parametrelerin kayda alınmadığını, bölgede yaşayanların itirazlarının önemsenmediğini belirtti. Yılmazer, iktidarın tüm gücünü maden şirketlerinin karlarını arttırması için seferber ettiğini vurguladı.
Sağlık sorunları artıyor, ürünler çürüyor
Maden havzasında yer alan köylerde ağır metallerden kaynaklı kanser vakalarında artışlar olduğuna değinen Yılmazer, tarımsal ürünlerde çürümeler, bitkilerde yanmalar meydana geldiğini, en önemli gelir kalemi fındık üretiminin de ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.
Bilim kurulu kurduk, maden şirketinin yarattığı kirliliği raporladık
Altın arama faaliyetlerinde kullanılan kimyasalların suya ve toprağa temasına değinen Yılmazer havzayı kirleten bu kimyasalları araştırmak, tespit etmek ve raporlamak üzere bilim kurulu kurduklarını, bilim insanlarıyla birlikte madeni durdurmaya çalıştıklarını belirtti.
Mesleki bilgisini halk yararına kullanan mühendislerin katkısı çok önemli
Mühendislerin, teknik insanların varlığının, mesleki bilginin, bilimin halk yararına kullanılmasının mücadeleye önemli katkı verdiğini aktaran Yılmazer, altın madeninin yarattığı tüm zararları kayıt altına aldıklarını söyledi.
Aynı sorunu yaşayanların yan yana gelmesi önemli
Yılmazer, Türkiye’de benzer sorunları yaşayan, toprağı, yaşam alanı kirletilen yurttaşların, toplulukların, toplumsal muhalefet unsurlarının itirazlarının, mücadele deneyimlerinin yan yana gelmesinin önemine değindi.
Alaattin Yılmazer ile yaptığımız sohbetin tamamını dinlemek için:
politeknik.org.tr