Meksika Politeknik Enstitüsü kuraklığa karşı ‘su tutan polimer’ geliştirdi

Meksika Politeknik Enstitüsü’nde bir kimyager, doğal varlıkların yok edilmesiyle artan kuraklıkla mücadele için suyu toprak içinde tutmak için su kurutan polimer geliştirdi.

Meksika Politeknik Enstitüsü’nde görev yapan kimyager Sergio Rico Velasco, dünyada doğal yaşam alanlarının tahrip ve yok edilmesiyle her geçen yıl artan kuraklık tehditine karşı mücadele etmek için su tasarrufu sağlayan çok özel bir teknik geliştirdi. Gaia Dergi’de yer alan habere göre potasyum hidrattan oluşan polimerin tanecik ağırlığının 500 katı suyu depolayabildiğini, yere serildiğinde toprağa ulaşan suyu içine hapsederek muhafaza ettiğini böylece yaşanacak kuraklık sürecinde bitkilere ve her türlü toprak altı köke uzun süre su sağladığını açıklandı. Toprağa serilen polimerin ömrü ise 10 yıl olarak belirtildi. Bu süre boyunca durmadan, bulduğu suyu emiyor ve bitkileri sürekli olarak besliyor.

Toprağa su muhafaza eden polimer projesinin, bebek bezlerinde bulunan sıvı emici nişastalı tozdan esinlenerek geliştirildiği duyuruldu.
“Kuru su” olarak adlandırılan polimer ayrıca suya zararlı bir katkı sunmuyor, geri dönüşebiliyor. Polimerin her türlü sıvı ya da gazı da depolayabildiği için sulama dışında başka şekillerde de kullanılabileceğini açıklandı. Meksika devlet kurumlarının yürüttüğü denemelerde, “Kuru Su”yu kullanan bitkilerin üç misli ürün verdiği raporlandı.

politeknik.org.tr