Halkın mühendis, mimar ve şehir plancıları Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi ile birlikte Kemalpaşa’yı gezdi ve incelemelerde bulundu.
Kemalpaşa Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi’nin daveti üzerine 15 Şubat günü yola çıkan Politeknik ekibi iki gün sürecek olan incelemelerinin ilk gününü tamamladı. Mühendis, mimar ve şehir plancılarından oluşan Politeknik ekibinin içerisinde Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden sosyolog Yrd. Doç. Dr. Aslı Kayhan da yer aldı. Ekip, Kemalpaşa’da Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi’yle insanca yaşanabilir bir belde yaratmak için sokak sokak dolaştı. Yerel yönetim meclisinin belediye başkan adayı Şenol Çelik ve Politeknik ekibi kent meydanından sahile, yerleşim alanlarından çay üretim alanlarına kadar beldenin birçok bölgesinde incelemeler yaptı.
Beldenin meydanı yok
Ekip ilk olarak incelemelerine kent meydanından başladı. Mevcut bulunan meydanın trafik yoğunluğunun fazla olması ve meydan özelliklerini barındırmadığı görüldü. Ayrıca kent meydanında bulunan 18.yüzyıl yapısı olan tarihi köprünün bakımsız olduğu ve kentin kimliğini oluşturması açısından ön plana çıkarılabileceği fikri öne çıktı.
Yerleşimde yeşil donatıların eksikliği dikkat çeken bir başka nokta. Beldede sadece bir çocuk parkı bulunuyor. Mahalle aralarında hiçbir park alanının bulunmaması halk tarafından büyük bir sorun olarak görülüyor.
Dar ve düzensiz yollar
Kemalpaşa’nın bir çok alanında yol düzenlemelerinin olmaması, yolların ve kaldırımların dar olması dikkat çeken bir başka sorun oldu. Yol düzenlemesinin olmadığı toprak yollarda araç-yaya trafiğinin yoğunlaştığı ve kavşak noktalarının yetersiz olmasının yaya ve sürücü güvenliğini tehlikeye attığı tespit edildi.
Kanalizasyon suları denize akıyor
Kemalpaşa’da bulunan sahili halkın kullanmadığı görüldü. Kanalizasyon sularının arıtma tesisi olmadan kıyıdan denize bırakılması, sahil düzenlemesinin olmaması ve Karadeniz Sahil Yolu’nun kıyıyı yerleşimden ayırması halkın sahili kullanmamasının nedenleri olarak tespit edildi. Ayrıca beldenin içinden geçen ve denize ulaşan akarsulara çöplerin atılması da kirliliğe neden olan diğer bir faktör.
Her yıl binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen Kemalpaşa Halk Festivali alanının molozlar ve atıklarla dolu olması, tırların bu alanı park olarak kullanması ve çevresindeki düzensizlik de bir sorun olarak tespit edildi.
Dere boyunca korkulukların olmaması beldede yaşayan insanlar için tehlike oluşturmakta.
Hopa Çay kooperatif örneği
Ekip, Kemalpaşa’da yaklaşık 4 bin üyesi bulunan Kemalpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait Hopa Çay üretim tesisini gezdi. Toplanan çayların üretiminin yapıldığı kooperatif Kemelpaşa’da önemli bir dayanışma merkezi potansiyeline sahip.
Halkın mühendisleri kadınlarla buluştu
Halkçı Yerel Yönetim Kadın Meclisi ile buluşan Politeknik ekibi kadınlarla bir toplantı yaptı. Yerel yönetimlerden kadınların beklentileri ve talepleri üzerine bir sohbet gerçekleşti. Kadınların kentteki bir çok ortak alandan erkeklerle eşit bir biçimde yararlanamadıkları ve birlikte vakit geçirebilecekleri ortak yaşam alanlarının eksikliği toplantının öne çıkan konularından biri oldu.
Kreş olmaması, pazar alanının düzensizliği, spor ve kültürel tesis alanlarının (sinema, tiyatro) eksikliği kadınların sorun olarak belirttiği konular oldu.
Politeknik ekibi bugün (17 Şubat) da incelemelerine devam edecek ve saat 13.00’da gerçekleşecek olan halk toplantısına katılacak.