Ermenek Davası’nda katiller birbirini suçluyor

Ermenek’te 18 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının ilk duruşması Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. İddianamenin okundu, ifadeleri alınmaya başlayan sanıklar birbirini suçladı.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde madeni su basması sonucu 18 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden katliamı davasının birinci duruşmasının ikinci oturumunda bugün(16 Haziran) sanık ifadelerinin alınmasına geçildi. Duruşmanın ilk gününde (15 Haziran) 166 sayfalık iddianame okunmuştu. Duruşmada ilk olarak ocağın ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür şirketinin sahibi Abdullah Özbey ve ocağın rödovansçısı Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar’ın ifadeleri alındı.

“Ben patronum, sıkıntılar bana haber verilmezse nereden bilirim?”
Katliamın gerçekleştiği maden sahasının işletme ruhsatı sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmesi şirketi müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ifadesinde, daha önce meydana gelen su baskınları konusunda bilgisinin olmadığını, maden sahasını 1999 yılında Saffet Uyar’ın şirketine devrettiklerini belirtti. Mahkeme başkanının ruhsat sahibi olarak Özbey’e denetim yükümlülüğünü hatırlatması üzerine Özbey, denetim yükümlükleri olduğunu ancak görevlendirdikleri kişilerin kendine herhangi bir sıkıntı aktarmadığını dolasıyla bilgisinin olmadığını bildirdi.

Özbey, Ermenek Cenne firmasının sahada ruhsat sahibi olarak yeraltında kömür çıkartılmasıyla ilgili hiçbir faaliyete karışmadıklarının belirterek “30 yıldır maden faaliyetimiz bulunmamaktadır, madeni rödovansçılar çıkarır. Yıllık ve aylık üretimden kira alınır ve rödovansçı firmaların devlete ödemeleri takip edilir.” dedi. Mahkeme başkanının sondaj makinasının alındığına dair Özbey’in şirketinin düzenlemiş olduğu sahte faturayı sorması üzerine “Ben yeraltına inmedim bilmiyorum” dedi. Özbey aylık gelirinin 100 bin TL olduğunu açıkladı.

Çakıştırılmış haritaları biliyorum ya da bilmiyorum
Özbey daha önce savcılıkta, maden ile ilgili geçmiş çalışmaların gözlenebildiği çakıştırılmış harita hazırlattığını beyan etse de mahkemede bu durumun tam tersi şekilde ifade verdi. Mahkemede, haritadan 18 işçinin ölümünden sonra haberi olduğunu söyleyen Özbey maden hakkında bilgisi olmadığını ve sadece şirket sahibi olduğunu beyan etti. Savcılık aşamasında verdiği ifadede madeni iyi bildiğini belirten Özbey mahkemede neredeyse ifadesinin tamamını değiştirmiş oldu.

“Haritaları bize vermedi, biz de çalışmaya devam ettik”
Özbey’in ifadesinin ardından maden ocağındaki rödovansçı şirket Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar’ın ifadesi alındı. İfadesine başsağlığı dileyerek başlayan Saffet Uyar’a madenci yakınları tepki gösterdi. Çakıştırılmış haritara dair bilgisinin olmadığını belirten Uyar, harita ile ilgili Abudllah Özbey’i suçladı. Uyar, Özbey’in haritadan haberi olduğunu belirterek “Ben harita istedim ancak Abdullah Özbey bunu bize vermedi” dedi. Uyar, olayın üstüne haritasız çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Uyar kontroller yapılmadan eski galerilere bu kadar bilinçli nasıl yaklaşıldığı sorusuna da “Ben bilmiyorum. Benden saklanmış olabilir”

“Sondaj makinasını Cenne Şirketi almalıydı”
Kontrol sondajları yapılmadığı için kömür ocağında daha önceden çalışılmış ve su dolu bir galeriye temas edildiği için oluşan su baskınıyla işçiler hayatını kaybetmişti. Saffet Uyar, sondaj konusu kendisine sorulduğunda suçu ruhsat sahibi şirket Cenne’ye attı. Uyar, sondaj makinasının alımı için paraları olduğunu ve uğraştıklarını ancak uygun bir makina bulamadıklarını; yaptıkları toplantıda aletin Cenne Şirketi tarafından alınmasını kararlaştırıldıklarını belirtti.

Katliamın üst sorumlu AKP yine yargılanmıyor
Madenlerde özelleştirme, taşeron ve rödovans sisteminin uygulayıcısı katliamın üst sorumlusu AKP iktidarının kurmayları Soma Davası’nda olduğu gibi Ermenek Davası’nda da yargılanmıyor.

politeknik.org.tr