Bartın’da Termik Santral Toplantısında Gerginlik

Bartın’ın Amasra İlçesi’nde yapılması düşünülen termik santralle ilgili bilgilendirme toplantısında kurum temsilcilerinden, belediye başkanlarına kadar herkes termik santrale karşı çıktı.Toplantıda Hema yetkilisinin “Bartın halkı santrali istiyor” sözüne sinirlenen Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Hema yetkilisinin üzerine yürüdü.


Hema Endüstri A.Ş tarafından Amasra’ya kurulmak istenen termik santralle ilgili bilgilendirme toplantısı dün Bartın İl Özel İdaresi’nin toplantı salonunda gerçekleşti. Bartın Valisi İsa Küçük’ün başkanlığında yapılan toplantıya çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Hattat Holding, Hema Endüstri A.Ş ve İnternational Power şirketinin  yetkilileri, belediye başkanları, daire müdürleri, çeşitli kurumlar ve siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda kişi katıldı. Termik santral ve Hema’nın Amasra’da açtığı maden ocağı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaklaşık 8 saat sürerken, toplantı başlarken TMMOB’a bağlı Oda Temsilcileri, Hema’nın, ÇED raporunun reddedildiğini, bu nedenle raporu reddedilen bir projenin hukuk dışı olduğunu söyleyerek, toplantının hukukun arkasından dolanma olduğunu iddia ederek salonu terk ettiler. Temsilcilerin bu iddiası üzerine Vali İsa Küçük, “Bu tamamen hukuki bir toplantıdır. Kanunların emrettiği bir toplantı değildir. Tamamen kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla yapılmış bir toplantıdır” dedi.

BAŞKAN SİNİRLENDİ

Toplantıda söz alan bir Hema Endüstri A.Ş. yetkilisi, Amasra’da termik santral konusunun yeni olmadığını, bu konuda Amasra Belediye Meclisi tarafından ilçeye termik santral kurulması yönünde alınan eski bir kararı gösterirken, “Amasra ve Bartın halkı aslında termik santrali istemektedir” diye konuşunca ortalık bir anda karıştı. Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, bazı belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları hep birlikte bulundukları yerden kalkarak kürsüye yürüdü. Başkan Emin Timur, Hema yetkilisine, “Bu kararı gösterdiğiniz gibi Amasra Belediye Meclisi tarafından 2008 yılında alınan termik santrale hayır kararını niye göstermiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Toplantıda Yapılan Konuşmalardan…

Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Ayşe Sevtap Uzun, Türkiye’de çok fazla hukuki boşluklar olduğunu söyledi. Bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı’na her hafta dilekçe yazıldıklarını ifade eden Uzun, ancak hukukun arkasından dolanma adımlarının atıldığını sile getirdi.

Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Mahmut Demirok da, “Santralden çıkan küllerin şirketin dediği gibi galerilerde depolanması teknik olarak mümkün değildir. Bu küller denize dökülecektir. Aynı zamanda soğutma suyu olarak deniz suyu kullanılacak ve bu su tekrar denize boşaltıldığında deniz suyu ısınacak ve balıkların ve deniz canlıların yaşamı tehlikeye girecektir” ifadelerinde bulundu.

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Erdoğan Atmış, Avrupa’da termik santrallerin artık yapılmadığını var olanlara da ağır vergiler konularak kapanmak zorunda bırakıldığını ifade etti. Atmış, “İnternational Power şirketi bize İngiltere’de 40 yıl önce kurdukları bir santralden bahsettiler. Ancak Avrupa’da bu santraller artık yapılmıyor.

Var olanlar da ağır vergiler konularak kapatılıyor. Hema 11 bin insanı mekanize olmuş bir kör ocağında nerede çalıştıracak? TMMOB bu konuda bir rapor hazırladı. Anlaşılan Hema bu raporu hiç okumamış” dedi.

 

Bartın Çevre Meclisi Başkanı Ahmet Bayar ise konuşmasında çevre dostu olan bir santralin olmadığını ve Bartın’ın coğrafi özelliklerinden dolayı bu santralden çıkan dumandan tahmin edildiğinden fazla etkileneceğini kaydetti.

Derleyen: Politeknik.org.tr