Ankaralılar kentsel dönüşüm panelinde buluştu

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi ve TMMOB Harita Mühendisleri Odası (HKMO) Ankara Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Kentsel Dönüşüm Paneli”nde meslek insanları ve Ankara’da barınma hakkı mücadelesi yürütünler bir araya geldi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve TMMOB Harita Mühendisleri Odası Ankara Şubesi; yaşam alanlarına zarar veren, kamusal alanlarda yapı yoğunluğu yaratan, barınma hakkını yok eden ve kent merkezlerinde yaşayan yoksulları sürgün eden kentsel dönüşüm uygulamalarını ve kentsel dönüşüm kavramını 3 Ekim’de İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Konferans Salonu’nda düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm Paneli‘nde tartıştı. Dört oturum olarak gerçekleştirilen panele Ankara’da kentsel dönüşüme karşı barınma hakkı mücadelesi veren Ankaralılar da katıldı.

Öğleden önceki oturumlarda ‘Değişen Dinamikleriyle Sermaye Birikimi’, ‘Kent ve Mücadele’, ‘Yaşam Alanlarımız Kimler Ve Ne İçin Dönüşüyor?’ ve ‘Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır?’ sunumları yapıldı. Öğleden sonra ‘Kentsel Dönüşüm: Beklentiler, Yöntemler ve Sonuçlar’, ‘Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Dağıtım Modellemesi’, ‘Kentsel Dönüşüm Projelerinde Mülkiyet Kazanımı’, ‘Kentsel Sürgün’ sunumları gerçekleştirildi. Şehir plancıları ve harita mühendisleri Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında mevcut dönüşüm planları ve pratiklerinin halk yararı taşımadığını, inşaat sermayesinin kentsel dönüşüm politikalarının belirleyeni olduğunu vurguladı. Oturumlarda kentin yaşam alanlarının nasıl planlanması gerektiği, kentsel yenilemenin hangi yöntemlerle hayata geçirilebileceği tartışıldı.

kentsel dönüşüm 1

Panelin son oturumunda ise Ankara genelinde kentsel dönüşüm talanına karşı mücadele forumu yapıldı. Foruma katılan Barınma Hakkı Meclisi’nden kentsel dönüşüm 2Candaş Türkyılmaz, uygulanan kentsel dönüşüm politikalarının adaletsizliğine karşı barınma hakkı temelinde verilen mücadelelerde talep edilen başlıklardan bahsetti. Ardından Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Meclisinden Tarık Çalışkan, yıllardan beri Dikmen Vadisi’nde verilen mücadeleler sonucunda kazanılan haklara değinerek yasal düzenlemelerle ellerinden alınan barınma hakkının fiili mücadelelerle geri kazanıldığını söyledi. Son olarak Sincan Saraycık Mahallesi Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Hüseyin BABAYİĞİT, Saraycık Mahallesi’nde gündeme gelen kentsel dönüşüm projesine karşı, mahallelinin odalardan yardım beklediğini, mahallelinin bilgilendirilmesi için odaların desteklerini önemli olduğunu belirtti.

Panel; DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenecek olan 10 Ekim Ankara Mitingi’de yapılan çağrının ardından son buldu.

Kaynak: HKMO Ankara Şubesi, Politeknik