İstanbul’da hava kirliliği limit değerlerin üstünde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi Ağı verilerine göre İstanbul’da hava kirliliğine bağlı partikül madde değerleri limit değerleri sıklıkla aşıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava Kalitesi Ağı verilerine göre İstanbul’da hava kirliliği devam ediyor. Partiküler madde (PM10) olarak nitelendirilen hava kirliliği parametresi değeri Sarıyer, Beykoz, Şile, Adalar dışında tüm ilçelerde limit değerlerin çok üzerine çıktı.

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği`ne göre limit değeri 50 μg/m3 olması gereken PM10 değeri Alibeyköy’de 160 µg/m³, Kağıthane’de 176 µg/m³, Göztepe’de ise 496 µg/m³ oldu.

Bir diğer kirlilik parametresi azot oksitlerin (NO2), limit değeri ortalama 40 μg/m3 olmasına rağmen ölçülen değerler Alibeyköy`de 120 µg/m³, Kağıthane’de 129 µg/m³, Kadıköy Göztepe’de 76 µg/m³ oldu.

İstanbul hava kirliliği değerleri yüksek çıkan diğer ilçeler ise Esenyurt, Esenler, Bahçelievler, Fatih, Sancaktepe oldu.

Halk sağlığı tehdit altında

Hava kirliliği değerlerinin sınır/limit değeri aştığı ilçelerde halk sağlığı olumsuz etkileniyor. Ulusal Hava Kalitesi Ağı’nda kirliliğin yaşandığı günlerde ‘Açık hava sporları yapmak, bisiklet sürmek, açık havada yürüyüş yapmak ve dışarıda piknik yapmak için iyi bir hava değil’ uyarıları yapılıyor.

İstanbul’a temiz hava sağlayan Kuzey Ormanları’nın mega projelerle hızla tahrip edilmesi, kentte sürdürülen yaygın inşaat faaliyetleri havayı kirletiyor, özellikle Partiküler madde (PM10) olarak nitelendirilen hava kirliliği parametresi değerini yükseltiyor. Yıllardır kent içinde özel araç kullanımını teşvik eden ulaşım politikaları da yoğun trafiğe neden olurken araçların çıkardığı gazlar azot oksit, kükürtdioksit, kurşun gibi kirlilik parametrelerini yükseltiyor.

politeknik.org.tr