4 İşçinin Öldüğü HES’in ÇED’i Yok

Giresun’da 4 işçinin ölümü, 1 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan iş cinayetinin yaşandığı HES projesinin ÇED raporu olmadığı ortaya çıktı

Giresun’un Dereli İlçesi’ndeki bir hidroelektrik santrali (HES) inşaatında 15 Mayıs tarihinde 4 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından inşaatın yapıldığı HES’in Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadığı ortaya çıktı. Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEDAV) tarafından yapılan açıklamada iş güvenliğinin maliyet kalemi olarak görüldüğü bir sosyo-ekonomik sistemde “enerji ihtiyacı” gerekçesiyle yapılan HES’lerin, termik santrallerin, nükleer santrallerin ve barajların ölüm kaynağı olduğunun altı çizildi.

Mahkeme davalara bile bakmadı
ÇEHAV, 4 işçiye mezar olan HES projesine karşı yöre halkı tarafından davalar açıldığını, ancak davaların yerel mahkeme tarafından esasa girmeye gerek bile görülmeden reddedildiği belirtti. Avukatlar, “Hakimler davacıların dertlerini dinlemiş olsaydı, bağımsız ve tarafsız bilim insanlarına projenin muhtemel çevresel etkilerini inceletmiş olsaydı, 4 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkartılmayacaktı” dedi.

‘Bakanlık önüne geleni onaylıyor’
HES inşaatlarında yaşanan işçi ölümlerine karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile il müdürlüklerinin tasdik makamı gibi her önüne gelen projeye imza attığını ifade eden ÇEHAV, mevzuata uygunluk denetiminin yapılmamasına tepki gösterdi.

ÇED raporuna gerek görülmemiş
ÇEHAV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Giresun İl Müdürlüğü’nün kazanın olduğu HES’e ilişkin ÇED raporunun hazırlanmasına gerek görmediğini de kamuoyuna duyurdu. Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in hararetli bir HES savunucusu olduğunu hatırlatan avukatlar, “ÇED raporunun hazırlanmasına bile gerek görmeyen valilik, söz konusu HES’i hangi tarihlerde kaç kez denetlediğini, bu güne kadar uygunsuz hangi faaliyeti hakkında tutanak tuttuğunu, idari yaptırım kararı uygulayıp uygulamadığını ayrıca açıklamalıdır” dedi.

ÇED süreçlerinin baştan savma yapıldığını vurgulayan ÇEHAV, firma yetkililerinin, Giresun Valiliği’nin, Devlet Su İşleri’nin, ÇED Denetim ve İzleme Genel Müdürlüğü’nün yaşanan ölümlerde sorumlu olduğunu söyledi ve sorumluların yargılanmasını istedi.

“Yürütmesi durdurulmuştu” iddiası
HES’lerde yaşanan kazalara son olarak 15 Mayıs tarihinde Giresun’un Dereli İlçesi’ndeki Aksu Vadisi Kaybaşı Baybahan Regülatörü ve Doruk HES inşaatında yaşanan kaza eklenmişti. Kalıp yapımı sırasında kalıpların patlaması sonucu sigortasız çalışmaya zorlanan işçilerden Eren Erdem (16), Kerem Erdem (40), Kenan Özdemir (40) ve Mustafa Yiğit (22) göçük altında kalarak hayatını kaybetmiş, Zafer Kırlak adlı işçi ise yaralanmıştı.

Kazanın ardından pek çok yerel haber sitesinde projenin yürütmesinin durdurulduğuna, ancak mahkeme kararına karşın çalışmaların sürdüğüne dair haberler yer almıştı.

Enerji-Sen uyarmıştı
24 Şubat günü Adana Gökdere Köprü Barajı’nda meydana gelen iş kazası sonrasında bir açıklama yapan Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, kazaların denetim eksikliğinden, taşeron çalıştırmadan ve güvencesizleştirmeden dolayı yaşandığını söylemişti. Kartal, HES inşaatlarında da denetim mekanizmalarının devreye sokulmadığına dikkat çekerek tüm yetkilileri göreve çağırmıştı.

Kaynak: Sendika.Org