TMMOB İstanbul İKK’nın düzenlediği ‘TMMOB 3. İstanbul Kent Sempozyumu’ sona erdi. 22-23-24 Kasım tarihlerinde düzenlenen etkinlikte AKP’nin kamusal alanlara yönelik saldırıları konuşuldu.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), 22-23-24 Kasım 2013 tarihlerinde ‘Yaşanabilir bir İstanbul’ temasıyla 3. İstanbul Kent Sempozyumu düzenledi. Kent, çevre ve barınma hakkı mücadelesi verenlerin buluştuğu sempozyumun ilk iki günü Şişli Kent Kültür Merkezi‘nde, son günü İTÜ Maçka Kampüsü’nde düzenlendi.
Sempozyumun ilk gününde; farklı coğrafyalardaki demokratik, özerk yerel yönetim deneyimlerinin sunumları yapılırken, küreselleşmenin kent yaşamı ve dönüşümü üzerindeki etkileri tartışıldı. Tarihi ve kültürel mirasın korunması üzerine yapılan konuşmalarda Haliç’te yaşanan dönüşüm aktarılırken, neoliberal kent politikasıyla tarihi mekanların korunamayacağı ifade edildi.
Sempozyumun ikinci gününde kadınların, LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) bireylerin kent yaşamındaki konumları, mücadeleleri ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinden deneyimler aktarıldı. Kentte yaşanan rantsal dönüşümlerin aynı zamanda yoksulları, emekçileri, kadınları, LGBTİ bireyleri doğrudan yaşam alanlarından ettiği, kent merkezlerinde lüks-elit projelerle AVM kentler yarattığı belirtildi. “Emeğin kenti nasıl yaratılır?” sorusuna cevap aranan ikinci gün oturumlarında emek ve meslek örgütü temsilcileri konuşmalar yaptı.
3. İstanbul Kent Sempozyumu’nun son gününde Gezi direnişi üzerine konuşmalar yapıldı. Kentin bütününde yürütülen mücadelellerin Taksim’de ve Gezi Parkı’nda biraraya geldiği belirtildi. Gezi direnişinin emekçilerin ve ücretli çalışanların direnişi olduğu ifade edildi. “Mülksüzleştirme ağları” üzerine yapılan sunumda İstanbul kentindeki rant ve talan projeleri haritalar ve grafiklerle anlatıldı. Son gün sabah saatlerindeki panelin ardından İstanbul Kent Forumu düzenlendi. Forumda, barınma hakkı mücadelesi verenler, kuzey ormanlarının katledilmesine karşı mücadele yürütenler konuştu. Forumda AKP’nin neoliberal kent politikalarına karşı yaşanabilir bir kent ve çevre talebi ön plana çıktı.
politeknik.org.tr